Home  | Informatie | Contact | Facebook

Wij stellen ons voor … Plataanweg 19

Plataanweg 19, daar wonen wij.
En we stellen ons graag voor: Jan Willem Zeijseink en Nel Verhoeven. We wonen hier al anderhalf jaar met veel plezier. Als iemand vraagt: “Waar woon je dan in Ovezande?”, dan is het volgende antwoord voldoende voor begrijpend knikken: in het huis van dierenarts Boer. Dat hij al een aantal jaren geleden is verhuisd, dat er inmiddels ook al andere mensen in het huis gewoond hebben, dit alles maakt niet uit. Het blijft altijd het huis van dierenarts Boer.

Jan Willem en ik zijn in januari 2017 in Ovezande komen wonen. Wij zijn afkomstig uit Utrecht, maar we hebben beiden Zeeuwse roots in de families Boone, Harthoorn, Dingemans en Buijze. De schuur is verbouwd tot woonschuur en kantoor, we hebben het land rondom de boerderij aangepakt en zijn een hobbyboerderij begonnen, compleet met kippenweide en natuurlijk de schapen van buurman Jaap. De woonschuur heeft ook een naam gekregen: Langs binn’n deu.

Wat we zoal doen in het dagelijks leven? Jan Willem is met militair pensioen, hij runt de boerderij en hij is hobbybrouwer. Ik ben socioloog en statisticus en ik heb mijn eigen onderzoeksconsultancy. Dit houdt in dat ik op allerlei manieren onderzoek begeleid, zowel voor studenten als professionals. Daarnaast schrijf ik boeken en blogs over onderzoek. Ovezande is een prima plek om dat te doen, heerlijk rustig. Het resultaat kun je vinden op www.nelverhoeven.nl.

We hebben nog veel plannen. Behalve heerlijk wonen, proberen we ons steentje bij te dragen aan de gemeenschap. Zo rijdt Jan Willem als vrijwilliger op de buurtbus en ben ik lid van een gemeentelijke werkgroep. Daarnaast fietsen we graag en ontvangen we gasten. Daarvoor zijn we het gastenverblijf aan het opknappen. Nieuwsgierig geworden? Wandel eens langs, maak eens een praatje aan de Plataanweg 19.

Elektrisch rijden in Ovezande

Vooraankondiging

De Jaarvergadering van de Dorpsraad (op dinsdagavond 27 november) staat in teken van elektrisch rijden én een proef met elektrische deelauto in Ovezande.

De belangstelling voor elektrisch rijden neemt toe. De deelauto wordt steeds populairder. Het lijkt iets voor meer stedelijke gebieden, maar ook op het platteland neemt de belangstelling voor ‘autodelen’ toe. Geen wonder, want het openbaar vervoer stelt niet veel voor en in veel huishoudens heb je tegenwoordig meer dan één auto nodig. Dat kost niet alleen veel geld, het is ook een belasting voor het milieu en de beschikbare ruimte in een dorp.

In verschillende dorpen, ook in Borsele, wordt nagedacht over het delen van auto’s of een dorpsauto die je samen kunt delen. De dorpsraad Ovezande denkt hier ook al een tijdje over na. Met het project B2030 is er nu een kans om de plannen te gaan realiseren; een elektrische deelauto voor Ovezande.
Gemeente en provincie zijn bereid meer te werken aan een proef, waarbij we gedurende een periode van bv en jaar een elektrische auto in kunnen zetten voor een groep geïnteresseerde gebruikers. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er voldoende deelnemers zijn aan deze proef, die na succes over kan gaan in een blijvende voorziening.

De jaarvergadering staat in het teken van elektrisch rijden (algemeen) en de opzet van een proefproject op Ovezande. De inzet is natuurlijk om voldoende deelnemers aan deze proef bij elkaar te krijgen.

Wie nu al interesse heeft voor (deelname aan) dit proefproject wordt van harte uitgenodigd dit nu al via de mail te laten weten en met suggesties te komen. info@dorpsraadovezande.nl

Resultaat van een stukje dorpsvernieuwing

Door inspanning van de familie Snaterse die sinds 1982 in Ovezande woont, is de uitstraling van het dorp behoorlijk opgekrikt.

Daar waar eerst aannemer D. Priem en fietsenwinkel Ko Boonman gevestigd waren, heeft familie Snaterse nu een prachtig woonhuis met schuur gerealiseerd aan Hoofdstraat 39/41

 

Het beeld van stoep met (bromfiets)benzinepomp zoals op de foto van 1965 te zien is, is al vele jaren verleden tijd.
Zo ook, de pannetjes en blikjes waar Ko Boonman het water, wat door het dak kwam, in opving.

 

Nadat het pand van Ko Boonman 12 jaar heeft leeg gestaan met op het laatst dicht getimmerde ramen heeft fam. Snaterse het aangrenzende pand Hoofdstraat 41 in 2015 gekocht.

In samenwerking en met subsidie die de gemeente/provincie beschikbaar hadden voor dorpsvernieuwing is het perceel gesloopt (februari 2016) en gesaneerd (juni 2016)

Door heel veel zelfwerkzaamheid en in samenwerking met het plaatselijk Bouwbedrijf Rentmeester-Buise BV is anno 2018 het resultaat voor een ieder zichtbaar.

De aangrenzende buren hebben dankzij deze aankoop een gedeelte van perceel 41 van fam. Snaterse aan kunnen kopen om een vrijstaand huis te realiseren.

Een aanwinst voor het dorp.

Gefeliciteerd fam. Snaterse met dit mooie bezit.

Zaterdag 22 september Schone Schelde: helpt u (weer) mee?

Zaterdagochtend 22 september willen we weer met zoveel mogelijk vrijwilligers van 9.30 uur tot uiterlijk 12.00 uur opruimen aan de Kaloot en op het strand van Baarland. We starten om 9.30 uur en gaan zo’n 2 tot 3 uur opruimen. Helpt u ook (weer) mee? Meld u dan aan via duurzaamheid@borsele.nl o.v.v. uw naam, het aantal personen en of u een voorkeur heeft voor Baarland of de Kaloot.

Kent u iemand die misschien ook wil helpen? Deelt u deze uitnodiging dan gerust!

Met vriendelijke groet,

Esther den Burger

medewerker Duurzame Ontwikkeling

afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling

(0113) 238 374

Aanwezig ma/di/do/vr

duurzaamborsele

facebook.com/duurzaamborsele

Han Koster overleden

Deze week kregen wij het bericht dat Han Koster op 8 september is overleden.
Han heeft vele jaren in Ovezande gewoond en zette zich achter de schermen in voor het dorp, onder meer als beheerder van de website dorpskrantovezande.nl. Han was levenspartner van Loes van Dam, die eveneens jarenlang heel actief was in de dorpsraad. Beiden woonden sinds ongeveer een jaar in Vlissingen. Han, die vooral (levens)kunstenaar was, is na een kort ziekbed overleden. Op zaterdag 15 september is zijn uitvaart in Middelburg.

De dorpsraad is dankbaar voor het vele werk dat Han heeft verzet voor de dorpskrant.
Dat hebben we hem en Loes ook laten weten.

Dorpsraad Ovezande

Persbericht JongerenRaad Borsele viert 15-jarig jubileum met Famke Louise!

Om hun 15-jarig jubileum te vieren organiseert de JongerenRaad Borsele op vrijdag 19 oktober samen met Café de Balletent en Seamotion voor de tweede keer een Frizzz party. Speciaal voor jongeren onder de 18 in de gemeente Borsele. Ook de populaire vlogger Famke Louise is van de partij.

Frizzz Party
Veel jongeren geven aan dat ze zich niet meer welkom voelen op feesten, omdat ze onder de 18 jaar nog geen alcohol mogen drinken. Met de Frizzz Party laat de organisatie zien  dat je ook een leuk feestje kunt hebben zonder alcohol of energy drankjes. Het wordt een heus tentfeest aan de Schouwersweg in Heinkenszand.

In de tent worden er geen alcoholische en energy drankjes verkocht. Ook niet aan bezoekers van 18 jaar of ouder. Voorafgaand en tijdens het feest worden er blaastesten uitgevoerd door Indigo Zeeland om indrinken tegen te gaan. Het is niet toegestaan om eigen consumpties mee te nemen. Tijdens de Frizzz Party kosten consumpties maar een halve munt. Munten zijn de volgende dag ook geldig tijdens Slik!

Timetable
19:30u tent open

19:30u DJ Rafya

20:30u Special guest Famke Louise

21:00u DJ Arno & DJ Wessel

23:00u einde

Geen minimum of maximum leeftijd!
De Frizzz Party is speciaal bedoeld voor jongeren. Er is geen minimum of maximum leeftijd. Ouders die twijfelen of hun kind oud genoeg is om de Frizzz Party te bezoeken, roept de organisatie vooral op om zelf ook een kaartje te kopen en samen met hun kind te komen. Alleen bezoekers met een geldig ticket hebben toegang tot het evenemententerrein. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 5,00 (+ € 1,00 servicekosten per kaartje) via deze link: https://tinyurl.com/ybnb9r5l

Op avontuur in RK-kerk Ovezande

Op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn dit jaar de Open Monumentendagen. De Ovezandse kerk is beide dagen geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Met het thema Europa gaan we niet iets bijzonders doen. Evenwel is er veel te zien en te genieten in onze parochiekerk, veel geschiedenis en ook het hedendaags gebruik.

Graag willen we dat u daarover optimaal wordt geïnformeerd. Om die reden stellen we u graag in de gelegenheid om met gids kennis te nemen van de kunstschatten, de historie en de prachtige verhalen. Op beide dagen start er een rondleiding om 13.30 uur en één om 15.30 uur. U bent daarvoor van harte uitgenodigd.

Aanmelden is niet verplicht, maar kan wel via aschenk@zeelandnet.nl

Actie voor dieren, 27 augustus, Wit Arjaentje

Maandagavond 27 augustus organiseren Marjolein Guit, Inez Van’t Zelfden en Jolanda Goeree een yoga/wandelavond.
Het doel is om geld op te halen voor de gewonde honden en katten die slachtoffer werden van de branden in Griekenland.
Ook zij hebben onze hulp hard nodig!
Marjolein zal een wandeltocht begeleiden van ongeveer een uur en diezelfde tijd geeft Inez een yogales.
De wandeling en de yogales beginnen om 19.00 uur in/bij Kerkje het Wit Arjaentje,  Kerkplein 8 te Ovezande.
Na de yogales en de wandeling is er gelegenheid om koffie of thee te drinken in het Wit Arjaentje, waar ook een tafel zal staan met chocoladeproducten van Tjoekie Chocoladewerken.
Mensen die chocolade kopen op die avond steunen met hun aankoop ook de slachtoffertjes in Griekenland, want ook deze opbrengst zal ten goede komen aan de dieren.
Zijn er nu mensen die niet mee kunnen of willen doen aan de activiteiten, zij kunnen toch de chocolade bestellen en zo hun steun geven.
Bestellen kan via de website www.tjoekiechocoladewerken.nl waar een aparte knop te vinden is met deze actie.

 

We willen je vragen voor beide activiteiten even op te geven en aan te geven welke activiteit je wil doen.
Ook is in het kerkje Tjoekiechocoladewerken.nl aanwezig waarvan de opbrengst ook naar de dieren zal gaan.
De wandeling en yoga is op basis van een vrijwillige bijdrage (denk tussen de 5 of 10 euro, meer mag ook natuurlijk 😉 ) t.b.v. de honden en katten Griekenland
Als je wilt komen, geef je dan op (tel/app 06-509 138 98) en graag zien we je dan!
Nodig ook gerust je vrienden uit!
Naar aanleiding van vragen over de mogelijkheid tot doneren:
Donaties kunnen worden gedaan op IBANnr:
NL23 INGB 0005 9625 84 ten name van JP Guit onder vermelding van SCARS Greece
Op Facebook kunt u meer lezen over actie: https://www.facebook.com/events/431761860681811/

Ovezandenaar als Batavier heeft een vervolg gekregen.

Bertus Strijk stuurde ons het volgende bericht:

Het stukje wat jullie geplaatst hebben van mij en mijn Saarlooswolfhond Amber in….. Een Ovezandenaar als Batavier in de natuur van de delta. Zie: http://www.dorpskrantovezande.nl/lezers-schrijven/bertus-strijk/
Heeft een vervolg gekregen.
Dit jaar ben ik weer benaderd of Amber in het zelfde gebied weer mee mocht doen voor een muziek clip voor Jyoti Verhoeff.

Klik op deze link om de clip Youtube te kunnen bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=gB5bp3MCZKI&feature=youtu.be

Persbericht: Dorpsraad Ovezande maakt zich sterk voor behoud dorpssupers

De dorpsraad van Ovezande maakt zich sterk voor het behoud van de supermarkt op het dorp en heeft hierover deze week een brief gestuurd aan het gemeentebestuur van Borsele. De dorpsraad roept het gemeentebestuur op zich in te zetten voor het behoud van een volwaardige winkelfaciliteit voor dagelijkse boodschappen in het dorp. Volgens de dorpsraad staat het voortbestaan van de nog bestaande dorpswinkel in Ovezande en nog drie andere dorpen in de gemeente op het spel door de komst van een tweede supermarkt (Lidl) in Heinkenszand.

In de brief stelt de dorpsraad dat de gemeente de komst van de Lidl in Heinkenszand heeft gestimuleerd en faciliteert, maar dat het gemeentebestuur zich – in de visie van de dorpsraad -onvoldoende rekenschap heeft gegeven van de gevolgen daarvan voor de dorpswinkels en de leefbaarheid in de kernen Ovezande, Kwadendamme, Borssele en Lewedorp.

De dorpsraad roept het gemeentebestuur op zich uit te spreken voor het behoud van een volwaardige winkelfaciliteit in de vier genoemde kernen om daarmee de leefbaarheid in stand te houden. Daarbij stelt de dorpsraad voor een onderzoek in te stellen naar de directe gevolgen van de komst van de Lidl (in combinatie met een Jumbo, die de bestaande Emté gaat vervangen) voor de vier dorpswinkels. Daarbij roept ze het gemeentebestuur op een inspanningsverplichting aan te gaan voor het behoud van een winkelfaciliteit indien de dorpswinkels door de komst van de Lidl de deuren binnen vijf jaar moeten sluiten.

De dorpsraad zal daarbij zelf niet op de handen gaan zitten, maar actief meewerken aan het voorgestelde onderzoek en een oproep doen aan dorpsbewoners om meer inkopen te doen in de dorpswinkels. Zelfs het opzetten van een alternatieve winkelvoorziening sluit de dorpsraad in de toekomst niet uit.

De brief van de dorpsraad Ovezande staat niet op zichzelf. Omdat het probleem ook in andere dorpskernen speelt heeft de dorpsraad een kopie van de brief aan het gemeentebestuur gedeeld met andere dorpsraden met de suggestie dit initiatief te ondersteunen.

Brief aan gemeentebestuur Borsele inzake behoud dorpssupermarkten april 2018