Dorpskrant Ovezande

News Actueel Dorpskrant

Nieuwsbrief ontvangen?


Kerken-actueel : Onze Lieve Vrouw Hemelvaart zoekt Heilig Hartbeelden
Geplaatst door Moderator op 31-01-2017 (589 gelezen)

heilig hart

Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk in Ovezande

is voor de tentoonstelling in mei op zoek naar

 

Heilig Hartbeelden

 

Beste mensen,

 

Voor de tentoonstelling in de maand mei zijn we op zoek naar Heilig Hartbeelden.

In de vorige eeuw stonden er in ieder katholiek huis heiligenbeelden. Naast het Mariabeeld was dat heel vaak het H.Hartbeeld. Dat willen we graag van u lenen.

 

Als u er ook nog een herinnering bij heeft en die met ons wil delen zijn we dubbelblij.

Stond het op de kast? Of op een speciaal console?. Werd er speciaal voor gebeden net als voor Maria? Stonden er bloemetjes bij. Of een kaarsje?

 

Uw hulp is onmisbaar voor ons!

 

U kunt ons telefonisch bereiken:

Els Boonman: 0113655391

Jeannette van Beek:  0113655773

Marlies Schenk:  0113655997

 

Alvast bedankt.

heilig hart

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Lichtjestocht in Ovezande 22 december
Geplaatst door Moderator op 05-01-2017 (509 gelezen)

lichtjestocht 2016-6

Donderdagavond 22 december was de lichtjestocht in Ovezande

 

deze was georganiseerd door de school samen met de R.K. Kerk. Tijdens een mooie donkere avond, werd gelopen in groepjes van zo'n 20 personen. Op school zaten de kinderen al te wachten, die hadden daarvoor van een heerlijk kerstbuffet genoten.

lichtjestocht 2016-3

De tocht startte op school waar de schooldirecteur uitleg gaf welke lichtjes gevolgd moesten worden hij werd bijgestaan door een verteller. Op de route werd telkens een stukje van het kerstverhaal verteld.

lichtjestocht 2016-5

Na een stukje lopen door het dorp kwam men bij engel Gabriel die uiteraard schitterend verlicht was, vervolgens leidde de tocht naar Jozef, Maria en de ezel bij de werkplaats "van Jozef". De tocht werd hervat richting de herbergier in de oude herberg, en een stukje verder vertelden de drie wijzen het verhaal over de ster die ze hadden gezien.

lichtjestocht 2016-4

Achter de kerk stonden de herders al met hun schapen bij een groot vuur te wachten. De tocht eindigde in de kerk met een verhaal bij de kerststal, zonder kindje Jezus, want die was toen natuurlijk nog niet geboren.

lichtjestocht 2016-1

Aan het einde van de tocht was het nog een gezellig samenzijn voor de kerk, bij het kacheltje, onder het genot chocomelk met een kerstkransje. Een zeer geslaagde tocht met mooie verhalen....,

 

en volgend jaar weer een kerststallentocht?

lichtjestocht-7

Fotos en tekst, Peter Simpelaar

_

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Aanstekelijk muzikaal Pater Damiaanparochiefeest
Geplaatst door Moderator op 17-11-2016 (462 gelezen)

 

Een filmpje dat ”op de plank is blijven liggen”……

 

Op 9 oktober 2016 tijdens de viering van het Pater Damiaanparochiefeest in Ovezande was de kerk bomvol en traden er diverse koren, ook van de overige kerken van de Damiaanparochie op.

 

Het bijzondere bij deze viering was dat er kinderen speelden op eigengemaakte instrumenten die van afval gemaakt waren. Er waren hiervoor ook kinderen uit de regio uitgenodigd. Het initiatief hiervoor lag bij Mark Nijsse uit Ovezande. Hij maakt deel uit van een Belgische band De Timmerfabriek, die muziek maakt met dergelijke instrumenten.

Maar Mark werkt ook met kinderen in moeilijke omstandigheden in Bolivia en Brazilië, door o.a. ook met hen op deze manier muziek te maken.

 

Wim Koens heeft er een kleine film weergave van gemaakt, die helaas wat is blijven liggen, maar voor de geïnteresseerden alsnog zichtbaar is. Voor nadere bijzonderheden van dit Pater Damiaanfeest, kunt u hier nog  wat meer nalezen.

 

 

_

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : zo. 9 okt. Pater Damiaanparochiefeest in Ovezande
Geplaatst door Moderator op 30-09-2016 (564 gelezen)

In de voetsporen van Pater Damiaan

damiaan-1

Kinderen maken muziek van afval

 

Het jaarlijkse gezamenlijke parochiefeest van de Pater Damiaanparochie wordt dit jaar gehouden op zondagochtend 9 oktober om 10.00 in de kerk te Ovezande. Dit is een regionale viering, en in andere parochiekernen worden dan geen diensten gehouden.

 

Zeven jaar geleden is Pater Damiaan heilig verklaard op 11 oktober. De Pater Damiaanparochie viert dit jaarlijks, dit jaar in Ovezande. Het wordt een bijzondere viering met als thema:

 

Damiaan, een man met muzikale barmhartigheid

 

Pater Damiaan, geboren in Tremelo bij Leuven, is een inspiratiebron voor ieder mens. Niet praten maar doen, was hem op het lijf geschreven. Zo heeft hij zich ontfermd over een leprozenkolonie van ruim 800 mensen op Molokai, één van de eilanden van Hawaï. Met deze kolonie -waar niemand naar om keek- heeft hij een complete gemeenschap opgebouwd, dorpen, een school en zelfs een fanfare. Uiteindelijk is hij zelf tussen zijn mensen gestorven aan lepra.

 


Het thema van de viering is bewust gekozen. Pater Damiaan is een voorbeeld bij uitstek in dit heilige jaar van de barmhartigheid. In de melaatsenkolonie in Hawaii waar hij werkte, bracht hij vreugde in de harten van de patiënten door met hen een fanfare van zelf gemaakte instrumenten op te richten. Door muziek te maken heeft hij hen hoop en perspectief gebracht. En mensen hun eigenwaarde terug gegeven.

damiaan-2

Nu woont er op Ovezande een man, genaamd Mark Nijsse, die iets soortgelijks doet voor kinderen in moeilijke omstandigheden in Bolivia en Brazilië.

Hij leert kinderen om van afval muziekinstrumenten te maken en die te bespelen. Hij maakt deel uit van een Belgische band die Timmerwerk heet, en die muziek maakt met dergelijke instrumenten. Met hun optredens en workshops op scholen zamelen ze samen met vele vrijwilligers geld in voor die kinderen in Latijns-Amerika. Huisvesting wordt gerealiseerd, het dorp wordt via scholing zelfvoorzienend gemaakt.

damiaan-4

Mark zal samen met Timmerwerk tijdens en na de viering voorbeelden van zijn muziek laten zien en horen. Ook kinderen uit de regio worden uitgenodigd om van afval een muziekinstrument te maken en in de viering mee te spelen. Iedereen is daarbij van harte welkom. Kom dan om 9.30 uur naar de pastorie Hoofdstraat 58 voor een korte repetitie met Timmerwerk.

damiaan-3

 

Tijdens de viering wordt er een collecte gehouden voor de Stichting Child Aid, waarvoor Timmerwerk giften inzamelt, zie www.child-aid.nl. Komt allen en helpt mee om deze hedendaagse invulling van muzikale barmhartigheid te steunen!


Ook het parochiekoor Pius X verzorgt met versterking van zangers uit andere koren misgezangen. Zo kunt u al luisterende kennis maken met de nieuwe tekst van het Onze Vader. De kerk wordt stemmig versierd door diverse voorstellingen van Pater Damiaan letterlijk in de bloemen te zetten. Voor kinderen valt er genoeg te beleven tijdens de viering, maar voor de allerkleinsten is er een crèche in de pastorie.

 

Na afloop is ieder welkom om koffie of thee te blijven drinken, en nog wat naar de originele muziek te luisteren. Ook kunt tegen een klein bedrag een pannenkoek eten, allemaal ten behoeve van het goede doel.

Het belooft een spannende viering te worden met veel muziek, inzet van kinderen en een uitdaging om een mooi bedrag bijeen te brengen samen met Timmerwerk voor Stichting Child Aid.

 

We nodigen u uit om dit mee te beleven, kinderen om in grote getale mee te doen met hun instrument van afval, om op deze manier in de geest van pater Damiaan goed werk te doen.

 

 

damiaan-5

 

_

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Rommelmarkt en loterij ten bate "Kerk in de Steigers"
Geplaatst door Moderator op 27-04-2016 (596 gelezen)

 

Rommelmarkt Ovezande 16 en 17 april 2016 t.g.v. “Kerk in de steigers”

rommelmarkt

Een werkgroep van de parochievergadering Ovezande “Samen Sterk” heeft het initiatief genomen om financiële middelen te genereren om de restauratie aan de voorgevel van de kerk mogelijk te maken. De kosten voor deze restauratie bedraagt volgens de laatste informatie die mij bekend is €40.000. Om deze kosten enigszins het hoofd te kunnen bieden, werd er een activiteitenweekend georganiseerd.

 

Deze activiteiten waren:

Het verzamelen van mooie en leuke zaken, die men thuis heeft liggen waar zij eigenlijk niet meer naar kijken maar voor anderen best hun waarde kunnen hebben.

Deze “rommel”werd zaterdags aan huis opgehaald, daarna gesorteerd en uitgestald in de loods van Toon Koens.

Op zaterdag 16 april ging de “Rommelmarkt” om 13.00 voor het publiek open. Men kon met het graaien beginnen, het trok veel mensen aan en de sfeer was geanimeerd.

Men ging ook met loten langs de deuren, zodat iedereen zijn bijdrage kon leveren aan deze actie maar ook kans maakte op een leuke prijs

Pastoor Fons van Hees functioneerde als veilingmeester en probeerde het publiek uit te lokken tot het tegen elkaar bieden zodat een zo hoog mogelijk bedrag werd geboden.

rommelmarkt

Wat kon je allemaal kopen:

kerkelijke artikelen zoals beelden, Paaskaarsen, schilderijen maar ook huishoudelijke – elektrische apparaten. Wat het meest opviel was een immens grote skelter en een handorgel ofwel een harmonica.

Toen de veiling om 15.30 uur begon was de loods, die door Toon Koens belangeloos beschikbaar was gesteld, stampvol.

In de loods was ook een bar ingericht die door vele vrijwilligers werd bemand en men tegen schappelijke prijzen drank en versnaperingen kon kopen.

De zaterdagavond eindigde met een gezellig feestje met medewerking van de bekende band Kennéh uit de Achterhoek, 200 bezoekers hebben zich goed vermaakt deze avond.

 

Zondag trad de band the Cycloons ’66 uit Ovezande, bestaande uit 3 broers Rentmeester, Rob, Harry en Tom Zij speelden rockmuziek uit de jaren 60-70 wat zeer in de smaak viel van de wat oudere aanwezigen, er werd zelfs een dansje gemaakt. Zelfs de jongeren waardeerden deze nostalgische muziek.

Tussen de bedrijven door werd door Wiel Hacking, pastoraal medewerker, de loten in 2 fasen getrokken en de winnaars van de grote loterij bekend gemaakt.

Na deze uitslag kwamen de kinderen aanbod en het Rad van avontuur.

De Rabobank heeft voor de kleintjes een springkussen beschikbaar gesteld.

 

film Wim Koens

 

Wat exact deze activiteiten hebben opgebracht is op moment dat ik dit artikel schreef niet bekend, wel hoorde ik dat er ongeveer 750 loten zijn verkocht. De veiling, verkoop consumpties en loten en rad van avontuur hebben een totaal bedrag opgeleverd van ca. € 10.000.

Gelukkig is onze kerk een gemeentelijk monument waardoor wij ook aanspraak kunnen maken op een gemeentelijke subsidie.

 

De activiteiten werden afgesloten met het optreden van J&J 2 Men Compagnie band, deze band speelde tot ca. 22.00 uur zondagavond, waarna de bezoekers en uiteraard ook de vrijwilligers vermoeid maar tevreden huiswaarts gingen. Complimenten voor de organisatoren en vrijwilligers, dit getuigt weer waarin een klein dorp groot kan zijn. Geschat aantal vrijwilligers 50.

Tekst en foto's Charles Verbeek

rommelmarkt

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Beide kerken van Ovezande in de steigers
Geplaatst door Moderator op 07-04-2016 (592 gelezen)

steigers

 

Kerken in de steigers

 

Dat ze nu net allebei in de steigers staan, toeval of niet, het is toch erg te waarderen dat ze in onderhoud gaan.

 

Voor de kerktoren op het Kerkplein zorgt de Gemeente. Maar voor de R.K. kerk zullen inwoners een steentje bijdragen. Zo is het ook gegaan bij de oprichting, kunnen we ik in de geschiedschrijving lezen.

 

Daar trokken kerkleden, hun beurs. Maar deze keer Is het de bedoeling dat de benodigde gelden met een rommelmarkt, loterij en feestje in de kerkzak terecht komt. Daar heeft de werkgroep “Samen Sterk voor de Kerk” voor gezorgd. Hoe kunt u hieronder lezen.

 

Er is voor een ieder wat te doen. En mocht u de feestelijkheden niet kunnen bijwonen, u kunt altijd nog uw bijdrage leveren door de aankoop van loten op 9 april.

 

Kerklid of niet, als inwoner van Ovezande willen we zeker het mooie kerkje behouden. Laten we dan ook samen bijdragen om dit mogelijk te maken.

 

Zie het programma.

 

steigers

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Restauratie van kerktoren aan het Kerkplein
Geplaatst door Moderator op 29-03-2016 (528 gelezen)

restauratie toren

 

 

Beste inwoners,

 

de gemeente laat deze week de toren op het Kerkplein restaureren.

Omwonenden zijn reeds op de hoogte gesteld, maar wij vinden dit beeldbepalend project belangrijk genoeg om ook overige inwoners te informeren.

 

In deze tijd van bezuinigingen is het toch fijn dat "onze" toren nog netjes onderhouden wordt.

de redactie

 

De aankondiging van de gemeente:

d.d. 24-03-2016

In de zomer van 2012 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een subsidie toegekend voor het restaureren van de toren op het perceel Kerkplein 8 te Ovezande. Dit voor de restauratieperiode 2013 tot en met 2018.

 

De toren is eigendom van gemeente Borsele. Afgelopen winter zijn de torens Ovezande, Baarland en Oudelande gezamenlijk aanbesteed. Ondertussen zijn de voorbereidingen zover gevorderd dat wij daadwerkelijk willen gaan beginnen met de restauratie van de toren Ovezande.

 

De restauratiewerkzaamheden zullen uitgevoerd gaan worden door Bouwgroep Peters uit Middelburg. De (voorbereidende) werkzaamheden zullen eind volgende week starten. Dit zal beginnen met de aanvoer van materialen en het plaatsen van de steiger. De verwachting is dat het bouwen van de steiger enkele weken in beslag zal nemen. Zodra de steiger ter hoogte van het uurwerk is, zal het uurwerk worden gedemonteerd. Dit om te voorkomen dat het beschadigt.

 

Ook zal de luidklok worden uitgeschakeld tijdens de restauratiewerkzaamheden. Als de steiger van de toren op hoogte is, zal begonnen worden met het incidenteel uithakken van slechte stenen en voegwerk. Ook zal het noodzakelijke timmer- loodgieters- en schildenrwerk uitgevoerd gaan worden. Dit om de spits en de gevels te restaureren. Op dit moment gaan wij ervan uit dat de werkzaamheden medio zomer 2016 kunnen worden afgerond.

 

Wij beseffen ons dat de werkzaamheden tot overlast kunnen leiden, met name aan het begin van de restauratiewerkzaamheden door de aanvoer van materialen en met name de hakwerkzaamheden (geluids- en stofoverlast). Het steigerwerk zal worden voorzien van fijnmazig gaas om stof en vallende stukken steen, zoveel als mogelijk, binnen de perken te houden. Toch is dit helaas niet helemaal te voorkomen.

Hierbij zullen de direct omwonende van de toren het meeste overlast ondervinden. Wij hopen op uw medewerking en begrip hiervoor.

 

Voor vragen over de restauratiewerkzaamheden of eventuele opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer Leendert van der Gouwe van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 0113-238 613 of per email lmvandergouwe@borsele.nl

 

__

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Mariahulde bij het kapelletje
Geplaatst door Moderator op 25-08-2015 (602 gelezen)

Mariahulde 2015

Mariahulde bij het kapelletje.

 

De feestdag van Maria ten Hemelopneming valt op 15 augustus. Dan is het tevens de patroonsdag van de RK kerk in Ovezande.

 

En nu we sinds enkele jaren over een mooie veldkapel beschikken is de traditie aan het ontstaan om daar de zondagochtend die het dichtste bij de 15de valt een bloemenhulde te brengen.

Zo gingen we dan afgelopen zondag, de 16de, met een groepje van ongeveer dertig personen op pad. Velen hadden bloemen meegebracht die in de klaargezette vazen werden geschikt.

Mariahulde 2015

Er werd een gedicht voorgelezen en een drietal Marialiederen gezongen. Iedereen deed mee en dat was heel fijn om te ervaren. Daarna was er door ijverige vrijwilligers voor koffie gezorgd. Thee of fris kon ook en een koekje erbij. Onder het genot hiervan werd er gezellig gekeuveld. Het was mooi zonnig weer.

Mariahulde 2015

Mariahulde 2015

 

Een zeer belangrijke aanwinst vormde het bankje dat sinds kort geplaatst is.

 

Het is een stevige bank van graniet maar toch kon Jaap het niet nalaten om de mensen te waarschuwen dat ze niet in het midden moesten gaan zitten.

"Je kunt er misschien doorzakken",

aldus Jaap.

Natuurlijk geloofde niemand dat hoor.

 

 

Wij van de parochie hopen dat deze nieuwe traditie nog mag groeien in de komende jaren.

 

Corrie de Baar-Rentmeester.

 

foto's Wim Koens

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Filmverslag Pinksterexpositie 't Wit Arjaentje
Geplaatst door Moderator op 08-06-2015 (747 gelezen)

 

Terugkijken op de tentoonstelling houtdraaiwerk van Jaap Rentmeester en Henk Dommisse

 

In het weekend van 23 en 24 mei werd er in het Wit Arjaentje te Ovezande houtdraaiwerk van Jaap Rentmeester (Ovezande) en Henk Dommisse (Kapelle) tentoongesteld.

Al wandelend door het kerkje kon men daarbij tevens de schilderijen van B. van Dijck bewonderen.

Wat de getoonde werken vooral lieten zien, is de toewijding, liefde en zorgvuldigheid waarmee al deze werken gemaakt werden.

 

Reden waarom we het niet bij dit ene weekend willen laten, maar om u er nog eens naar te laten kijken. We vinden het als redactie steeds mooi om te laten zien waar inwoners zich met passie aan wijden.

 

Jaap Rentmeester is er zo één en vertelt hier hoe hij aan de liefde voor het houtdraaiwerk is gekomen. Daarbij legt hij ook nog wat technische details uit.

De meeste getoonde werken zijn te koop. Wilt u wat meer weten, mail dan naar info@dorpskrantovezande.nl.

 

 

Met dank voor de film aan de cameraman Wim Koens.

 


Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Kerststallen in de zomer
Geplaatst door Moderator op 08-06-2015 (629 gelezen)

 

Kerststallen in de zomer.

 

Al is de sfeer van kerst niet direct aanwezig in deze tijd van het jaar, heeft een werkgroepje uit de R.K. te Ovezande toch de moeite genomen om een grote collectie kerststallen op te sporen en ze te laten zien in de O.L.V. Kerk Maria Hemelvaart te Ovezande.

 

Niet zo heel gek, als je bedenkt dat als je er wel voor in de stemming zou zijn, zo rond de kerst, de meeste kersstallen niet te leen zullen worden gegeven omdat men ze zelf wil gebruiken.

Wim Koens, cameraman van deze dorpskrant, heeft ze voor u gefilmd, en u kunt hier nog eens op uw gemak de grote verscheidenheid aan kersstallen bekijken.

 

We hebben het in deze dorpskrant nogal eens over passie. Ook deze tentoonstelling getuigt van passie, die ligt in de toewijding om een motief te bedenken om de aandacht op het kerkje te vestigen, om er weer op uit te gaan om voorwerpen van aandacht op te sporen en te gaan verzamelen, om de tentoonstelling in te richten, en ook aanwezig te zijn bij toerbeurten om uitleg te kunnen geven en om gasten te ontvangen.

Zo iets kunnen we gerust rekenen tot de rijkdom van een dorp als Ovezande, en daar mogen we best blij mee zijn of je nu kerks bent of niet.

 

 

 

 


Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Foto's "Breng Borsele in Beeld" in 't Wit Arjaentje
Geplaatst door Moderator op 19-03-2015 (852 gelezen)

 

Op 14 maart jl. heeft de voorzitter van de Culturele Raad tijdens een bijeenkomst in ’t Wit Arjaentje de prijs uitgereikt voor de mooiste foto van de wedstrijd:

 

Breng Borsele in beeld 2014.

 

 

De winnende foto is gemaakt door mw. Jacqueline Hoogvliet tijdens het opspuiten van het strandje in Baarland. Zij ontving hiervoor €300 aan waardebonnen.

Ook de tweede prijs ging naar Jacqueline voor haar foto van de levende standbeelden tijdens de Rozendag in Baarland.

De derde prijs was voor de foto van de zonsopkomst na de eerste nachtvorst bij Nisse door Ferdy Weemaes.

 

De prijsuitreiking werd muzikaal omlijst door Julio Melio, winnaar van de Borsele Cultuurprijs 2012.

 

De winnende foto’s zijn nog te zien op 20, 21, 22 27, 28 en 29 maart in ’t Wit Arjaentje, kerkplein 8 in Ovezande.

 

Voor een volledg verslag van de fotowedstrijd, klik hier.

Voor een overzicht van alle prijswinnaars, klik hier.


Met dank aan Wim Koens voor film en verslag prijsuitreiking "Borsele in Beeld"

fotowedstrijd

fotowedstrijdfotowedstrijd

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?
Kerken-actueel : Dierendag in katholieke kerk van Ovezande
Geplaatst door Moderator op 11-10-2014 (1068 gelezen)

 

De katholieke kerk van Ovezande houdt sinds enkele jaren dierendag in ere. Deze is verbonden met de jaarlijkse herdenkingsdag van de heilige Franciscus van Assisi, op 4 oktober.

dierendag 2014

 

Mensen van binnen en buiten het dorp, meer of minder gelovig, komen hun huisdieren opdragen aan de zegen van Onze Lieve Heer. Ze werden tijdens de kerkelijke viering op zondagochtend 5 oktober gezegend.

Een zegen wil niet zeggen dat het dan automatisch altijd goed zal gaan, maar de zegen drukt onze liefde en verbondenheid met de dieren uit. Wij zeggen dank aan de Heer dat deze schepselen ons leven verrijken.

Evenals vorige keren, kwam Ovezande met deze kerkdienst in het nieuws. Het is mooi dat wij nu eens kunnen laten zien dat de kerk geen achterhaalde instelling vol kommer en kwel is.

dierendag 2014

 

 

 

Dit jaar ging pastoor Van Hees voor in de viering. Hij benadrukte hoe de gedachtenis aan Franciscus ons bepaalt bij de wereld om ons heen. Zeven eeuwen geleden zag die man in, hoezeer de mens onderdeel uitmaakt van de schepping en daarmee verbonden is.

Tijdens de dienst werd een legende voorgelezen, volgens welke Franciscus een keer een groep vogels tegenkwam. Hij begon tot hen te spreken, en tot zijn eigen verwondering luisterden ze nog ook.

dierendag 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een andere legende vertelt van een gevaarlijke en eenzame wolf, die de inwoners van een Italiaans stadje teisterde. Franciscus wees hem terecht, en sindsdien gedroeg die grote boze wolf zich als een braaf schoothondje..

Franciscus was niet sentimenteel. Hij probeerde het evangelie letterlijk na te volgen. Hij had geen bezittingen, en leefde alleen van wat welwillende mensen hem en zijn medebroeders gunden.

dierendag 2014

 

 

Als hij vandaag zou leven, zouden we hem waarschijnlijk in een inrichting stoppen. Of hij een computer zou hebben met een facebookpagina, dat zullen we nooit weten. In ieder geval zou hij geen apparatuur kunnen kopen of onderhouden, omdat hij geen geld bezat.


Net zo min als Christus zelf, kunnen wij Franciscus vandaag aan de dag letterlijk navolgen. Maar hem gedenken, en kijken of hij ons verwende 21e-eeuwse leven toch kan inspireren, kan een meerwaarde aan ons eigen leven verlenen.

dierendag 2014

Marinus Bierens.

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News - Comments?