In de ban van het verleden

Als je eenmaal geïnteresseerd raakt in het verleden kun je er snel verslaafd aan raken. Dat bleek maar weer eens tijdens het gesprek met Els Rentmeester. Al 45 jaar houdt ze zich bezig met onderzoek naar Zeeuwse families. Samen met de werkgroep Blasijntje Dankaerts schreef ze inmiddels  boeken over boerenfamilies uit de Bevelanden. Waar kwamen ze vandaan en hoe hebben deze families geleefd en wat voor omstandigheden waren er toen?

Haar zoektocht is ooit begonnen omdat ze altijd al interesse had in families en geschiedenis. Niet omdat haar geschiedenisleraar van destijds zo interessant kon vertellen, want dan was haar belangstelling waarschijnlijk al veel eerder ontstaan.

Vele uren heeft ze doorgebracht op het archief in Heinkenszand totdat de inmiddels gevormde werkgroep bijna 35 jaar geleden een ruimte kreeg aangeboden in het Genealogisch Centrum in Goes. Helaas moest het Centrum in 2000 verhuizen omdat Goes een nieuw stadskantoor kreeg en er geen plaats meer voor hen was. Ze werden gedwongen te verhuizen naar Middelburg die hen met open armen ontving.

Het Genealogisch Centrum Zeeland kreeg in Middelburg aan het Hofplein een heel pand toegewezen, met een studiezaal en vier kamers voor het inmiddels enorme archief en Els verhuisde mee. Els heeft inmiddels, samen met iemand anders, de leiding over het centrum en verzorgt de administratie en het donateursbestand. Bijna iedere donderdag is ze er dan ook te vinden.

Toch merk je dat de passie bij haar vooral ligt in het zelf doorgronden en uitzoeken van geschiedenissen. Als ze een foto van de grafsteen van Jacob Wilhelm Benseler uit het Witte Kerkje krijgt voorgelegd worden er onmiddellijk boeken en zelfs haar laptop bijgehaald. Zij vindt een eerste aanknooppunt, nl. een akte met betrekking tot J.W. Benseler uit 1768 en hij zou getrouwd zijn geweest met een zekere Adriana Wiljens. Jacob Wilhelm was destijds secretaris van Ovezande en waarschijnlijk koster van de toenmalige protestante kerk in Ovezande. Maar meer dan alleen zijn naam staat er niet vermeld op de steen. En dat intrigeert een echte genealoog.

En wil je wat meer weten over je eigen Zeeuwse voorouders ga dan eens snuffelen op het Hofplein in Middelburg. Openingstijden en meer informatie zijn te vinden op hun website genealogischcentrum.nl. Op zaterdag 2 november wordt er weer de jaarlijkse archievendag georganiseerd door het Genealogisch Centrum en dan is natuurlijk iedereen van harte welkom!

16 september 2019