Aandacht voor een ander…

Avontuurlijke mensen zijn het zeker, Jaap en Willy Meeuwsen, die sinds kort zijn neergestreken in het voormalige pand van Rogier Buise aan de Hoofdstraat 45 a in Ovezande.

Ze hebben elkaar voor het eerst ontmoet in het familiebedrijf van Jaap in Yerseke en al snel sloeg de vonk over. Na een moeizame afwikkeling van zijn aandeel in het bedrijf, vertrok het stel naar een afgelegen huis in hartje Zweden. Midden in de bossen, gelegen aan een meertje beleefden ze een mooie tijd. Tijdens hun werkzaamheden kwamen ze in contact met vluchtelingen en arbeidsmigranten uit met name Roemenië. De afgelegen plek en de afstandelijkheid van de Zweedse bevolking deed hen na een aantal jaren besluiten om Zweden te verlaten.

Door toedoen van een Roemeense vriend kwamen zij in contact met een Nederlands echtpaar in het Roemeense Dobarca. Deze Nederlanders organiseerden jaarlijks kinderkampen voor zo’n 120 Roma-kinderen. Toen het echtpaar wegens familieomstandigheden tijdelijk terug moest naar Nederland namen Jaap en Willy de organisatie van het kinderkamp over.

Ook de baptistenkerk in het dorpje bleek veel ondersteuning en hulp te geven aan de armste inwoners en hadden dringend hulp van buitenaf nodig. Na een vakantie in Nederland besloten Willy en Jaap die hulp te bieden en zij vestigden zich in het plaatsje, samen met vijf dochters. Eerst in een caravan en later in een huis. Hun taak was vooral spullen te verzamelen voor de Roma’s.

Het bedrijf van Jaap bevond zich op dat moment in Duitsland maar door het inzetten van betaalde medewerkers kon hij het op afstand runnen. Niet echt een ideale situatie. Toen zij in de zomer van 2020 weer eens op vakantie bij hun familie in Oudelande waren, fietsten ze per toeval door Ovezande en zagen het pand aan de Hoofdstraat te koop staan. Ideaal voor hun doeleinden. Een grote loods voor de opslag van de lagers die hun bedrijf Extreme Bearing verkoopt en ook nog eens voldoende ruimte voor het inzamelen van allerlei spullen voor hun Roemeense dorpje.

Want alhoewel ze ook een huisje in Baarland hebben gekocht, blijft hun hart en passie bij het helpen van het verlichten van de bittere armoede in Roemenië. Naast kinderkleding is er behoefte aan allerlei andere zaken. Vooral aan spijkerbroeken, stevige schoenen en beddengoed is naast bestek en gereedschap dringend behoefte. En er zijn plannen om in de winkel Roemeense handgemaakte producten te gaan verkopen.

Zolang het nog haalbaar is voor de kinderen zullen ze heen-en-weer pendelen tussen Roemenië en Nederland en het bedrijf in Ovezande door medewerkers laten runnen.

Nog kleding, oude schoenen of gereedschap op zolder of in de schuur? Bewaar het nog even, want binnenkort zullen ze een tweetal zaterdagochtenden geopend zijn voor nieuwe inzamelingen. Hou daarom hun etalage en de mededelingen op deze website in de gaten!