Aanpakkers zwerfafval

Er zullen altijd mensen zijn die de troep van een ander opruimen. Riet en Bram Goedheer zijn twee van die mensen die na een wandelingetje op de Ambachtsherendijk met een zak vol zwerfafval (vooral blikjes en flessen) thuis komen. Maar er zijn meer mensen in Ovezande die zich ergeren aan de vervuiling van ons mooie dorp en wekelijks, zo niet dagelijks, het afval van een ander opruimen. En wie van ons heeft zich niet geërgerd aan de rondzwervende mondkapjes. Deze met je hand oppakken lijkt ook al niet een best idee.  Een reden voor de Dorpsraad om eens te onderzoeken of er geen gratis afvalgrijpers ter beschikking konden worden gesteld. De Gemeente Borsele bleek deze al aan de dorpshuizen te hebben gegeven. Het lastige is echter dat de dorpshuizen door de corona-maatregelen al tijden gesloten zijn.

In overleg met het Trefpunt is daarom besloten om het uitdelen van de grijpers (en eventueel een groen hesje) te laten plaats vinden via de Dorpsraad. Ben je begaan met het milieu en was je altijd al een opruimer dan kun je een mailtje sturen aan info@dorpsraadovezande.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Er zijn ook nog wat grijpers voor kinderen. En hoe zit het ook alweer?

Hoe lang duurt het voor zwerfafval verdwijnt?

Als we zwerfafval niet opruimen, duurt het lang voordat het verdwenen is. De afbreektijden voor afval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Niet-natuurlijke materialen als plastic en kauwgom vergaan niet, maar vallen uiteen in piepkleine deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven (microplastics).

Soort afvalAfbreektijd 
Krantpaar dagen tot paar weken
Kartonnen drinkbekerkarton 2 tot 5 maanden; plastic breekt niet af
Sigarettenpeuk1 tot 12 jaar (papier en tabak): filter nooit 
Bananenschilpaar weken tot paar jaar
Plastic frisdrankflesjeverbrokkelt maar breekt niet af
Plastic zakverbrokkelt maar breekt niet af
Kauwgom20 tot 25 jaar
Glazen flesvergaat niet
Aluminium blikje50 jaar tot nooit 
Stalen blikje1,5 tot 500 jaar
Patatbakje (polystyreen)verbrokkelt maar breekt niet af
Composteerbaar kunststofcomposteert in een professionele composteerinstallatie maar blijft in de natuur jarenlang in tact
Postbode elastiekNooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *