A’dam naar Ovezande

Geëmigreerd vanuit het Amsterdamse woon ik, Marjolein Guit, hier nu zo’n goed jaar in Ovezande.

U zult misschien denken, da’s een hele overgang…

Niets blijkt minder waar, het gemoedelijke dorpse leven blijkt mij op het lijf geschreven (ik ben dan ook de eerste twintig jaren opgegroeid in een dorpje onder de rook van Amsterdam).

Hartelijke buren en betrokkenen doen hun uiterste best om de integratie alhier zo soepel mogelijk te doen verlopen: een paar keer per week rij ik met mevrouw B. een lieve buurvrouw mee naar Goes, alwaar ik in de trein stap naar Rotterdam Blaak. Hier werk ik 4 dagen per week als psycholoog, in de specialistische gezondheidszorg, met veel plezier en voldoening.

Het heen en weer reizen tussen Ovezande en Rotterdam bevalt mij prima, de trein zit om twee minuten voor zeven al bomvol met mensen die doen alsof het de gewoonste zaak ter wereld is zich op dit tijdstip al te begeven naar hun bestemming.

Mevrouw B. spaart mij niet, ze vertelt aan een stuk door, in het Zeeuws. U begrijpt mijn woordenschat en begrip van uw mooie taal is flink toegenomen. Af en toe vraag ik om vertaling als mevrouw B. in haar meest efficiënte woordkeuze een naam van een dorpje noemt. Dit dorpje herken ik pas na het volledig uitspreken van de naam in het gewone Nederlands, als plek waar ik weleens ben geweest inmiddels.

Efficiënt is het uw mooie Zeeuwse taal, er wordt geen woord teveel gezegd, en ….als het met een half kan, dan doet u het! In Ovezande en in Zeeland voel ik mij in het algemeen met open armen, geest en hart ontvangen, iets wat mij erg goed doet en erg aanspreekt.

Door uw gastvrijheid herinner ik mij vaak mijn jeugd, waarin ik zorgeloos en onbevangen op pad ging, en met iedereen die er tijd voor wilde en kon maken een praatje maakte, een hond, paard of kat aaide, genoot van de zingende vogels, de prachtige natuur, en het beleven van de seizoenen in al haar schoonheid.

Hier kan het mijns inziens nog: zo puur genieten van alles wat leeft en elkaar. Per 1 juli a.s. start ik een eigen praktijk voor psychologische behandeling en wandelcoaching in Nieuwsande.

Iets waar ik nog geen idee van heb is, of hier behoefte aan is bij u en zo ja, op wat voor manier u bekend bent met psychologische, levens- en emotionele vragen?

Als u vragen heeft, wees welkom. En ik kan, als hier interesse en vraag naar is, zo nu en dan eens iets in deze krant schrijven over genoemde vragen zodat u deze wat meer kunt herkennen en/of onderkennen.

Mogelijk komt het u nog eens van pas.

Hartelijke groeten en wie weet tot ziens,

Marjolein Guit