Afscheid van een huisarts

Met een vader als huisarts verliet Jaap de Graaf al als 10-jarige jongen zijn geboorteplaats Den Haag om naar het verderop gelegen Vlaardingen te verhuizen. waar zijn vader medisch directeur werd van een verpleeghuis. Hij trad al snel in de voetsporen van zijn vader en ging medicijnen studeren in Utrecht maar met een ideaal voor ogen. Hij zou arts worden in de tropen! Na een grondige voorbereiding op de tropen in Emmeloord vertrok hij met vrouw Jeanne en zijn zoontje naar Nigeria. Dat bleken echte tropenjaren te worden. De luxe van specialisaties kende men daar niet, alles moesten de artsen zelf doen.

Na vier jaar werd het tijd om terug te gaan naar Nederland en zich verder te bekwamen tot huisarts. Na een eenjarige opleiding in Ophemert wilden ze het liefst in de Betuwe blijven. Het waren echter andere tijden en op één  vacature waren er maar liefst 70 sollicitanten! Totdat ze in een aantal dagbladen een kleine advertentie aantroffen dat in Zuid-West Nederland een huisarts werd gezocht. Dit bleek in de Zak van Zuid-Beveland te zijn en slechts 12 sollicitanten waren geïnteresseerd

Jaap ging in november 1987 samenwerken met dokter Geldof en verhuisde met zijn gezin in februari 1988 naar Driewegen. In 1992 nam hij de praktijk over.

Maar tijden veranderen, ook in de gezondheidszorg. Werden er in die jaren nog volop thuisbevallingen gedaan en er wel zeven visites op een dag gereden, de zorg is veel intensiever en gespecialiseerder geworden. Ook de verhoging van de gemiddelde leeftijd van de patiënten brengt extra zorg met zich mee.

Er moest dus samenwerking worden gezocht. Al tijden waren er plannen om met dokter Peene uit Borssele te gaan samenwerken en uiteindelijk werd in 2012 de samenwerking beklonken en trokken de beide artsen in het pand aan de Pastoor Fransestraat in Ovezande met spreekuren in Borssele en Kwadendamme en apotheekuitgiftes in alle drie de plaatsen. Er kwamen meer assistentes, een praktijkondersteuner en zelfs een praktijkmanager.

Maar de werkdruk is hierdoor niet echt afgenomen. Nog altijd zijn er 1 a 2 huisbezoeken per dag en soms zijn er nog altijd zo’n veertig contacten met patiënten op een dag en de pensioengerechtigde leeftijd nadert voor beide artsen met rasse schreden. Een reden voor Jaap de Graaf om zijn werkzaamheden af te bouwen wat maar met mondjesmaat lukte. In tegenstelling tot de jaren ’80 staan opvolgers echter niet te dringen.

Destijds werden nog maar een afgepast aantal studenten medicijnen toegelaten op de universiteit. Daar is inmiddels verandering in gekomen, maar te laat. Toch trekt het aantal artsen iets aan. Waar vroeger een huisarts in zijn eentje een praktijk beheerde hebben alle praktijken inmiddels minimaal twee artsen in dienst waaronder veel vrouwen. Die over het algemeen ook andere zaken in het leven belangrijk vinden dan alleen maar werken.

Uiteindelijk kwam de overdracht van de praktijk in augustus dit jaar in een stroomversnelling. Al per 1 januari 2020 wordt NieuwSande overgenomen door een nieuwe grote Groepspraktijk met de naam “Huisartsenteam Zorg op zak”. Deze groepspraktijk zal gaan werken vanuit drie locaties, te weten ’s Heerenhoek, Ovezande en ’s Gravenpolder. Alle patiënten hebben inmiddels een persoonlijk schrijven ontvangen van de nieuwe groepspraktijk en een brief van hun huidige huisarts.

Het zal wennen zijn voor Jaap om niet meer werkzaam te zijn in Ovezande. De meest gestelde vraag aan hem is dan ook wat hij straks gaat doen. In ieder geval wil hij de tijd nemen om hierachter te komen. Misschien nog wat waarnemen. Hij ziet wel, de wereld ligt voor hem open.

Op 7 januari aanstaande is er nog de mogelijkheid om afscheid van hem te nemen van 15.30-17.30 uur in t Dorpsuus in het vertrouwde Driewegen.

.