Alles is vrijwilligerswerk

Op de redactie van de Dorpskrant kregen we een berichtje van Fabian Schenk dat Soos de Klomp er wel heel karig afkwam op onze pagina’s. En hij had volkomen gelijk. Slechts 3 regels werden er aan Soos de Klomp besteed en dan alleen nog maar de melding dat ze in 2013 alweer 40 jaar bestonden en gastheer zijn voor tal van optredens. Voldoende reden dus om eens een praatje te gaan maken met Fabian. In het gesprek bleek dat Soos de klomp veel meer doet dan het huisvesten van beginnende popgroepen. Zo is er een jeugdsoos, een kinderclub en een poppodium.

Al snel ging het echter over het vele vrijwilligerswerk wat verricht wordt in Ovezande met als voorbeeld hiervan alles in en rond de “De Soos”. Alles is vrijwilligerswerk en het mooie van de soos is dat dit voor de jongeren in Ovezande de start is om met vrijwilligerswerk te beginnen..

De mooie ruimte waarin de soos is gehuisvest wordt door de vrijwilligers onderhouden. Alle eventuele reparaties doen ze zelf, net zoals het schilderwerk en het geld inzamelen voor bijvoorbeeld een beamer. Ooit is pastoor Pontenagel in 1973 begonnen met activiteiten voor en door jongeren en sindsdien is dat nooit meer verdwenen.

Voor de kinderen van groep 1 t/m 5 wordt ongeveer elke 1,5 maand een activiteit georganiseerd. Op de vrijdagavond wordt onder begeleiding van vrijwilligers en/of ouders geknutseld, gedanst of bij mooi weer wordt er een buitenactiviteiten georganiseerd.

Voor de jeugd uit groep 6 t/m 8 wordt zo ongeveer eens per maand iets georganiseerd. Van Levend Stratego, Sinterklaasfeest en minute toe win it tot een heus casino en ga zomaar door. De oudere jeugd begeleidt hierbij de groepen. Hoe ze weten wat op het programma staat? Er worden flyers op school uitgedeeld of men gaat mee met een vriendje daarnaast wordt het programma gedeeld via de sociale mediakanalen.

Voor de jongeren van 12 jaar en ouder bestaat de soostour. De SoosTour is een samenwerking van de Jeugdsozen van de gemeente Borsele met de gemeente Borsele. Activiteiten die zij het afgelopen jaar georganiseerd hebben zijn onder andere een Frizzz party Carnaval, Summerparty, Fornite toernooi en binnenkort kun je naar het leukste en stoerste trampolinepark van Nederland.

En dan is er natuurlijk het poppodium voor beginnende bandjes en voor alle jongeren boven de 18 jaar. Activiteiten die georganiseerd worden voor alles boven de 18 zijn bijvoorbeeld de zeskamp, Spectra (bandjes competitie) en er wordt ongeveer 4 keer per jaar een feestavond met artiest georganiseerd.

Soos de Klomp en de Klomppop festivals zijn al even van elkaar losgekoppeld maar toch zul je de meeste vrijwilligers van de Soos terugvinden als vrijwilliger op het Klomppop festivalweekend. Sommigen nemen hiervoor zelfs een week vrij van hun werk of komen direct uit school door naar het festivalterrein. Volgend jaar is alweer de 40e editie van het festival dat natuurlijk niet stil staat.

Zo is festival van twee losse dagen naar één volledig driedaags festivalweekend gegaan. En in 2019 hebben ze de lay-out van het terrein aangepast zodat het entree pad bij het festival betrokken wordt. Op zondag is het familiedag en staan de markt, muziek en straattheater centraal.  Het samenstellen van het straattheater is één van de taken van Fabian. Samen met zijn vriendin bezoekt hij hiervoor onder andere het Internationale promotiefestival voor straattheater in Ieper. Daar legt hij contact met de leukste of interessantste artiesten.

Zo een weekend samen weg is voor een vrijwilliger natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Maar het belangrijkste voor Fabian en zijn medevrijwilligers is toch het samen iets voor de gemeenschap doen waarbij het daarnaast natuurlijk meegenomen is dat het ook nog eens altijd heel gezellig is.

18 augustus 2019