Biebjuf Jessica

Als je met Jessica Schipper praat over haar werk dan spat het enthousiasme ervan af. Haar taak is dan ook het leesplezier van met name kinderen te bevorderen. Dat doet ze nu al meer dan 11 jaar! Iedere donderdag is het leespunt tussen 14.00 en 15.00 uur geopend. Het perfecte moment voor de leerlingen die nét daarvoor tijdens schooltijd kennis hebben gemaakt met leuke nieuwe boeken om te lezen.

Daar waar er alom geklaagd wordt over het feit dat kinderen niet meer lezen lijkt dat in Ovezande behoorlijk mee te vallen. Nadat ze de klassen rond is gegaan om bepaalde boeken een half uurtje te promoten, moet je niet opkijken als er daarna een rij van kinderen bij haar staat om boeken in te ruilen of nieuwe uit te zoeken. Jessica ondersteunt ze bij het vinden van een boek dat bij hen past en moet soms zelfs uitgaan van enkel de omschrijving van de kaft van een boek. Als het gewenste boek niet aanwezig is in het leespunt kan het worden gereserveerd.

Vanuit heel Zeeland worden iedere week de reserveringen aangeleverd. Op het leespunt staan vrij veel nieuwe kinderboeken en regelmatig wordt de collectie gewijzigd of aangevuld. De kinderen weten goed wat ze willen en Jessica weet meestal wel wat bij hen past. Jongens zoeken nog altijd spannende verhalen en meisjes, hoe kan het anders in Ovezande, lezen het liefste over paarden.

De Gemeente Borsele en de Provincie Zeeland vinden het belangrijk dat kinderen al jong met boeken in aanraking komen. Zo krijgt ieder kind als het drie maanden oud is van de Gemeente een oproep om lid te worden van de bibliotheek, met daarbij een waardebon voor een gratis boekstartkoffertje met daarin twee leuke babyboekjes. Deze bon kan ook in het leespunt worden ingeleverd. Jessica wijst jullie dan direct de weg naar de schattige knisper-, voel en rammelboekjes. Hebben jullie nog geen bon gehad? Kom gewoon eens langs, want Jessica heeft ze op voorraad.

Daarnaast zijn alle kinderen die naar het basisonderwijs gaan automatisch en gratis lid van de bibliotheek en krijgen zij via school een pasje. Geen enkele reden dus om je niet te verdiepen in de wondere wereld van het geschreven woord.

Ook volwassenen kunnen bij Jessica terecht om boeken te reserveren of op te halen. Op het leespunt is een kleine collectie romans en Groot Letterboeken aanwezig. En met de service ‘boek op maat’ is de gehele collectie van alle Zeeuwse bibliotheken beschikbaar.

Helaas zijn de oudere lezers van Ovezande, met name door de sluiting rond corona, niet teruggekeerd om bij Jessica hun wensen te bespreken. Graag ziet ze dit anders. Oudere lezers zijn, bij voorkeur na half 3 vanwege de drukte met kinderen direct na schooltijd, van harte welkom. Alleen in de schoolvakanties is het Leespunt gesloten.