

Bijna 30 jaar woont de van oorsprong Rotterdamse Dorith van Ewijk al met veel plezier in Zeeland, waarvan 6 jaar in Ovezande. Na een politieke carrière in de Gemeenteraad van Goes is ze sinds februari 2020 voorzitter van de Voedselbank in Goes. Natuurlijk was ze ook aanwezig bij de huldiging van Willy Verbeek tot heer Van Borsele. Omdat in Ovezande een unieke Dorpsmoestuin staat die uitsluitend levert aan de Voedselbank, ging ze een kijkje nemen bij de bijna jaarlijkse actie. Tijdens de huldiging mocht ze het woord voeren en benadrukte dat de activiteiten van Willy en zijn team uniek zijn in Nederland.
Dorith heeft nog nooit een seconde spijt gehad van haar vrijwilligersactiviteiten bij de Voedselbank en heeft vooral de taak om mensen te interesseren in het bestaan en werkzaamheden van deze belangrijke en helaas noodzakelijke organisatie. Op dit moment moeten er ruim 300 monden worden gevoed, gelukkig minder dan in de coronatijd. Die periode gaf ook een omslag in denken. Mensen kwamen erachter dat iedereen zomaar zonder werk kan komen te zitten en het leven daardoor in korte tijd opeens kan veranderen. Juist in die periode kreeg de Voedselbank veel ondersteuning, zowel financieel als met voeding. De Horeca die noodgedwongen moest sluiten leverde hun ongebruikte voorraden bij hen af en ook telers en supermarkten ondersteunden hen volop. Door de vele vacatures zijn nu meer mensen aan het werk gegaan en het aantal klanten is duidelijk verminderd. Toch houdt ze haar hart vast, nu de voedsel- en energieprijzen zo enorm stijgen en het aantal Oekraïense vluchtelingen wellicht weer gaat toenemen.

Alleen de Dorpsmoestuin uit Ovezande is een stabiele factor. Trots is ze als ze de tafels met verse groenten en fruit iedere vrijdag weer voor zich ziet. Er zijn nl. behoorlijk wat richtlijnen voor de voedselbanken. Zo moet 60% van het voedsel passen binnen de schijf van 5. In Goes hebben ze ruim 80% dat binnen de schijf past vanwege de grote hoeveelheden groente en fruit.
Niet iedereen kan trouwens zomaar gebruik maken van hun diensten. Er is eerst een intake waarbij gekeken wordt of het echt noodzakelijk is. Word je geaccepteerd dan krijg je een kaart met foto, tijdstip waarop je het voedsel op kunt halen en het aantal monden dat gevoed moet worden. Op vrijdag krijg je dan een basispakket met rijst, macaroni etc. ofwel “droge spullen”. Vervolgens kun je achtereenvolgens kiezen uit de aanwezige groenten en fruit. Dan komt het brood en vervolgens de afdeling vlees/zuivel en eieren. Als laatste mag men iets kiezen uit de luxe-afdeling waar zaken liggen die door bedrijven/winkels zijn gedoneerd.
Zeeland en Brabant hebben een regionaal distributiecentrum voor met name vlees etc. Mocht daar een keertje, bij uitzondering, gebrek aan zijn dan gaat de Bevelandse Voedselbank met het gedoneerde geld zelf inkopen doen bij winkels als Toby van Liere in Ovezande, waarbij ze meestal enorm worden gematst. Kortom de Voedselbank is een helaas noodzakelijk maar belangrijk instrument om de mensen met de laagste inkomens van voldoende eten te voorzien. Hierbij worden ze ruimhartig ondersteund door de Zeeuwse gemeenschap en vooral niet te vergeten de Dorpsmoestuin in Ovezande. Zonder die ondersteuning zouden de klanten van de Voedselbank niet iedere week zo’n lekker en gezond pakket kunnen krijgen.
