Deelauto-project in Parkeerstand

Het dorpsdeelauto-project Ovezande, dat vorig jaar enthousiast is opgestart, staat al sinds het begin van de coronacrisis in de parkeerstand.

In feite stond de beschikbare auto al sinds begin dit jaar in de startblokken (bestickerd en wel) toen er plotseling twee slagbomen werden neergelaten.
De coronacrisis en de verzekering gooiden samen roet in het eten. Het is nu wachten op een goede gelegenheid voor een doorstart.

We stonden eind januari op het punt om de auto op te halen bij Automotions Peugeot in Goes toen er geheel onverwacht een kink in de kabel kwam. De vaste verzekering van Automotions ging op het laatste moment niet meer akkoord met het gebruik van de auto als deel-auto. Achtergrond hiervan is dat er in de wereld van autoverzekeringen een document rondging dat wees op de risico’s van deelauto’s voor verzekeraars. Met name in stedelijke gebieden zou relatief veel schade gereden worden met deelauto’s. Als reactie hierop kwamen veel verzekeringen met een lange lijst eisen en regels en een forse premieverhoging. Voor onze deelauto bleek het zo goed als onmogelijk om nog een verzekering af te sluiten, tenzij we bereid waren een premie te betalen die drie tot vier keer hoger lag dan normaal. Dat vonden wij dan weer niet normaal.

Op dat moment barste de coronacrisis uit. Voor deelauto’s werd geadviseerd om deze na elk gebruik van binnen helemaal schoon te maken en te ontsmetten. Dat leek ons op zich al een lastige opgave, die in praktijk nauwelijks is uit te voeren. Maar nog meer werd duidelijk dat veel mensen thuis gingen werken en dat de gezinsauto op de oprit of in de straat bleef staan. De behoefte aan deelauto’s viel in het hele land bijna helemaal weg.

De optelsom van deze leeuwen en beren op de weg heeft ons dit voorjaar doen besluiten het deelauto-project Ovezande voorlopig te parkeren. Daarvoor is er natuurlijk overleg geweest met de gemeente, die het project vanuit het Borsele 2030-project financieel ondersteunt en de Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland. Beide partijen zijn akkoord gegaan met voorlopig parkeren van het project. Wel blijft de verleende subsidie beschikbaar voor een doorstart van het project.

Inmiddels heeft de Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland een project opgepakt om de komende twee jaar zo veel mogelijk elektrische deelauto’s in Zeeland te ‘stationeren’. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende partners, zoals garages en zorginstellingen. De komende maanden gaan we verder verkennen of we hierop aan kunnen sluiten. De deelauto is nog niet achter de horizon verdwenen.

Wie mee wil denken of vragen heeft, kan zich via de mail melden (info@dorpsraadovezande.nl)

Namens de Werkgroep duurzaam B2030 en de Dorpsraad Ovezande

Ad Phernambucq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *