Deelauto Ovezande komt er aan

De eerste deelauto in Ovezande komt er aan! Vanaf 1 november (of zo spoedig mogelijk daarna) kunnen inwoners van Ovezande gebruik maken van de eerste gezamenlijke dorps-deelauto.

Auto’s delen wordt steeds populairder. Het lijkt iets voor meer stedelijke gebieden, maar ook op het platteland neemt de belangstelling voor ‘autodelen’ toe.

Geen wonder, want het openbaar vervoer stelt niet al te veel voor en in veel huishoudens heb je tegenwoordig meer dan één auto nodig. Dat kost niet alleen veel geld, het is ook een belasting voor het milieu en de beschikbare ruimte in een dorp.

De werkgroep Duurzaamheid van B2030 heeft zich samen met de Dorpsraad ingezet om het deelauto project op het dorp te realiseren. We beginnen klein, maar het kan snel groeien. Dat hangt ook van uw belangstelleng af. Kom en laat je informeren, denk mee, meld je aan.

Het deelautoproject Ovezande  is het resultaat van een B2030-project in samenwerking met de Dorpsraad én met steun van de gemeente Borsele. Eigenlijk gaat het hier om een proefproject dat, uit kan groeien tot een breder deelauto-systeem. Het succes staat of valt met het aantal deelnemers en het aantal autoritjes. Inwoners van Ovezande in dit project ook hun eigen auto (tegen vergoeding) ‘uitlenen’ aan andere dorpsbewoners. Hier leggen we kort uit hoe het werkt en wat het kost (of juist oplevert). De jaarvergadering (29 oktober, vanaf 19.30 uur in het Trefpunt) is dé kans om je hierover te laten informeren en vragen te stellen. 

Optie 1: Gezamenlijke dorps-deelauto Peugeot 108

De eerste gezamenlijke dorps-deelauto is een Peugeot 108. Deze wordt (tegen huurvergoeding) beschikbaar gesteld en verzekerd door Automotions Peugeot Goes (APG).

De auto krijgt een vaste en gemarkeerde parkeerplaats bij Het Trefpunt. De auto is herkenbaar aan de stickers ‘Deelauto Ovezande’. In de auto zit een tankpasje.

De auto wordt aangemeld op het deelplatform ‘Juuve’ en wordt zo beschikbaar voor iedereen. Wie van deze auto gebruik wil maken moet zich ook eerst met een smartphone aanmelden (een account aanmaken) op de app van ‘Juuve’. Op deze app kun je daarna de auto reserveren. Alle handelingen, dus ook de betalingen, verlopen via het Juuve-platform.

Wie de auto voor een bepaalde dag en tijdstip heeft gereserveerd, kan de auto op dat specifieke moment openen met de Juuve-app op je smartphone. Na gebruik kan de auto op dezelfde wijze worden afgesloten. De gebruikerstarieven voor deze auto bedragen in de proefperiode:
– € 3,50 per uur (met een maximum van € 30 per dag) plus € 0,25 per gereden kilometer.
Dat maakt deze deelauto heel voordelig ten opzichte van een eigen (tweede) auto. De proefperiode (van zes maanden) kan steeds worden verlengt. Alles staat of valt met het aantal actieve gebruikers. Bij veel belangstelling kan het aantal deelauto’s uitgebreid worden, ook met elektrische auto’s.

Optie 2: Stel je eigen auto beschikbaar en ontvang een vergoeding
Het is ook mogelijk dat inwoners van Ovezande hun eigen auto beschikbaar stellen voor gebruik door andere dorpsbewoners. Hiervoor krijgen ze een financiële vergoeding. De vergoeding wordt door de auto-eigenaar, in overleg met de werkgroep, vastgesteld. De privéauto wordt hiervoor aangemeld bij het Juuve-platform. De auto wordt voorzien van optie (technische voorziening) om deze met een smartphone te kunnen openen door de gebruikers die de auto gereserveerd hebben. De kosten voor het inbouwen van deze voorziening (€ 275) en de abonnementskosten voor deelname aan het Juuve-platform (€ 45 per maand) worden in de proefperiode vanuit het project (door de Dorpsraad) betaald.

Voor optie 2 zijn we nog op zoek naar twee auto-eigenaren in Ovezande die hun auto met anderen willen delen. Belangstellende kunnen zich hiervoor aanmelden. Niet alle auto’s zijn hiervoor geschikt; deze moet ‘sleutelloos’ of op afstand geopend en afgesloten kunnen worden. Stuur een mailtje aan info@adfair.nl als je hiervoor belangstelling hebt.


Doe mee!
Deelauto’s kunnen op het Zeeuwse platteland voorzien in de mobiliteitsbehoefte tegen veel lagere kosten dan particuliere auto’s. Het gebruik van deelauto’s spaart het milieu en veroorzaakt minder CO2. Zeker als we straks ook kunnen beschikken over elektrische deelauto’s. Dat wordt de volgende stap in dit project. Die stap kunnen we nemen als er voldoende belangstelling is en er goed gebruik wordt gemaakt van de eerste deelauto die nu beschikbaar komt.

Verzoek
Wie zich aanmeldt op Juuve om gebruik te kunnen maken van de deelauto wordt gevraagd zich ook te melden met een mailtje aan
info@adfair.nl. We willen alle gebruikers via mail kunnen benaderen om ervaringen en nieuws te delen en uit te nodigen voor demonstraties en instructies.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *