Een nieuw begin

Pas in 1951 ontving de moeder van Herman een schrijven van de gemeente Alkmaar, waarin werd medegedeeld, dat zij de haar in 1945 afgenomen Nederlandse nationaliteit weer terugkreeg. Dat betekende dat ze eindelijk weer het land uit kon zonder risico te lopen niet meer terug te kunnen. Dit was het sein voor Hermans ouders om die zomervakantie naar Oostenrijk te gaan, zodat de vader van Herman eindelijk kennis zou kunnen maken met de moeder en de rest van de familie van zijn moeder. Herman van Woerkens schrijft erover in zijn één na laatste bijdrage over de geschiedenis van een Oostenrijks meisje in Ovezande in de rubriek geschiedenis

2 thoughts on “Een nieuw begin

  1. Geachte heer van Woerkens,

    Ik heb uw verhaal met belangstelling gelezen, vooral het deel waarin de vriendschap met Apolonia Brandstetter wordt beschreven. Ik ben een kleinzoon van de caféhouder Marinus Cornelis Baarends uit de Voorstad in Goes. Uw beschrijving is niet helemaal correct, de pleegvader en moeder van Ploni Brandstetter waren Pieter Baarends en Cornelia Borgs. Pieter was de vader van Marinus Cornelis en hij was bierbottelaar. Aan de Oostsingel 8/10 had hij zijn zaak en woonde daar eerst, maar rond 1925 is hij verhuist naar Oostsingel 96.
    De relatie café en bottelaar ligt voor de hand, maar wat nu café Baarends heet is door een andere overgrootvader Marinus Verbeem in 1910 overgenomen van de weduwe Viergever. In 1913 is mijn oma en opa, het echtpaar Baarends-Verbeem het café gaan uitbaten. Ook mijn opa en oma Baarends – Verbeem hadden een pleegkind uit Oostenrijk in huis, Hilde Cernohlarvek (mogelijk Cernohlavek). Hilde kwam ook uit Neunkirchen. Hilde was in 1906 geboren en rond 1920 bij opa en oma komen wonen en omstreeks 1930 terug gegaan en in Neunkirchen getrouwd met Richard Berky.
    Mogelijk is deze aanvulling voor u interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *