Een social sofa? Wat is dat?

“Wie zijn buren kent voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het” zegt Karin Bruers, de oprichtster van Social Sofa. De leefbaarheid van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners.Daarom bedacht ze de social sofa, een betonnen bank die van mozaïek wordt voorzien door de bewoners. Als rondfietsende toeristen er ook nog gebruik van kunnen maken is dat mooi meegenomen.

Toen in januari 2017 de eerste werkgroepen in het kader van B2030 werden opgericht ontstonden er al snel initiatieven om het imago van Ovezande op te vijzelen. Voor toeristen was er weinig te doen in Ovezande en vanuit de werkgroep Toerisme en Recreatie ontstond het idee om een social sofa neer te zetten, met daarnaast een watertappunt waar fietsers konden uitrusten en hun drinkflessen zouden kunnen bijvullen. Ook dorpsbewoners konden gebruik maken van de bank om “bij te praten” .

Natuurlijk ontstonden er nog meer ideeën zoals een openbaar toilet en een betere bewegwijzering. Deze plannen gingen helaas niet door omdat gemeentelijke richtlijnen dit niet toestonden of omdat zo’n plan te duur was. Inmiddels waren de werkgroepen Imago en Toerisme en Recreatie samengevoegd en werd er vooral ingezet op het watertappunt en de social sofa.

Na ruim een jaar discussiëren over de juiste plek, het benodigde geld en verder een prima samenwerking met de gemeentelijke ambtenaren werd eind april het watertappunt geplaatst en de ondergrond voor de bank gereed gemaakt. De social sofa kon worden besteld.

Op woensdag 3 juni werd de bank gebracht naar het leegstaande pand van Rentmeester/Buise waar we de komende tijd gebruik van mogen maken. De dag erop werden de vrijwilligers die gaan mozaïeken geïnstrueerd door Manon Nijenhuis en konden ze aan de slag. Het ontwerp werd gemaakt door Barbara van Dijk en heeft alle kenmerken van het Zeeuwse land en Ovezande in zich. Het zal echter nog even duren voordat de bank geplaatst kan worden aan de Schutterstraat want het blijkt een behoorlijk karwei. Mede-mozaiekers zijn daarom nog altijd van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *