De afgelopen dagen werden de EK Boogschieten staande wip gehouden in Ovezande. Een bijzondere traditie die al in 1954 voor de eerste keer werd gehouden. Franse, Belgische en Nederlandse handboogschutters streden om de eer en hielden een oude traditie in stand. Zo werd vanmorgen in optocht vertrokken naar de Hoofdstraat om daar bij de herdenkingsplaquette van de Tweede Wereldoorlog, bloemen te leggen en de vriendschap te bezegelen. Wim de Veth speelde, geheel in stijl met die gedachte, de volksliederen op zijn saxofoon. Hij is nl. ambassadeur van Sax4Pax die granaathulzen omsmeden tot saxofoons. Vanmiddag werden in de zinderende hitte, de individuele en ploegenkampioenschappen gehouden. Het verloop en de uitslagen van de afgelopen dagen zijn te vinden op de facebookpagina EK 2022 Ovezande.





Onze geschiedschrijver Tom Rentmeester deelde ook nog een herinnering aan een EK in 1963 met de volgende anekdote:
“Als ik aan het EK boogschieten terugdenk, dan komt dit festijn bij mij naar boven van toen het Europese EK nog op de oude Stengeweide, naast de Witte Hoeve, werd gehouden. Dit was in ca.1963. De voorzitter van de schutterij was Cees Raas uit de Nieuwstraat. Ik (toen 16 jaar) heb daar met mijn geluidsinstallatie gestaan (een zelfbouw versterker met luidsprekers, microfoon, bandrecorder en platenspeler). Het Franse, Belgische en Nederlandse volkslied waren op een grammofoonplaat aanwezig. Omdat er anders niemand in het dorp de Franse taal goed machtig was, heeft mijn oudste broer Rinus in het Frans en burgemeester Andriessen in het Nederlands de deelnemers verwelkomd en toegesproken.
Op de Stengenweide liepen de pijlenrapers (jongens) met grote sombrero-strohoeden rond om zich tegen de vallende pijlen te beschermen. Er stonden enkele kramen met zeildoek afgeschermd waarin de microfoon en geluidsinstallatie, de jury, een biertap (Jan Doene) met allerlei dranken en versnaperingen en de te winnen prijzen / trofeeën waren uitgestald.
Het was een gezellige drukte, de muziek werd afgewisseld door het 2-talig oproepen van de deelnemers die aan de beurt waren. Er werd zoals gewoonlijk door schutters in die tijd behoorlijk veel gedronken, met de burgemeester voorop want die kon er ook wat van….
Ik verdiende er fl. 75,= mee en dat was behoorlijk veel geld in die tijd!“




En dan, zoals we niet anders van Tom gewend zijn, ook nog een stukje geschiedenis! Met een foto van de allereerste EK in Ovezande (1954)
