Excursie in de vlinderidylle

Zondag 25 juli jl. werd het tijd om een beperkte groep van omwonenden en belangstellenden eens te vertellen wat al dat geploeg, gezaai en gemaai nu voor nut had in de vlindertuin achter de Bloemenstraat.

Na een korte uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de werkgroep en de vlindertuin nam boswachter André Hannewijk ons mee in de wereld van de kleine vuurvlinder, het bruine zandoogje en het icarusblauwtje. Voor vlinders is het belangrijk een gevarieerd aanbod aan bloemen en kruiden te krijgen. Niet alleen planten voor de nectar maar ook zogenaamde waardplanten waarop ze hun eitjes kunnen afzetten. Om die variatie te krijgen zijn er inheemse planten en kruiden gezaaid waarvan de meesten zijn opgekomen. Ook moet er af en toe gemaaid worden zodat bijvoorbeeld gras de kruiden niet overwoekerd.

In Nederland zijn ongeveer 50 soorten dagvlinders, waarvan zo’n 20 verschillende te verwachten zijn in onze vlindertuin. Inmiddels zijn er al 14 soorten ontdekt. Veel ervan zijn klein van formaat en lijken niet op de bekende koninginnepage. Typische graslandsoorten als zwartsprietdikkopje, bruin zandoogje, hooibeestje, oranje zandoogje, icarusblauwtje, kleine vuurvlinder, koevinkje en bruin blauwtje kom je nauwelijks in de tuinen tegen, maar juist wel in de vlinderidylle. Winst dus voor de biodiversiteit van Ovezande!

Een vlinder kent twee generaties in een jaar en gedijen het best bij temperaturen vanaf 15-17 graden. Bij windstil en wat broeierig weer zie je heen en weer vliegen. De meeste vlinders zijn dan ook te zien in de maanden juli en augustus. Kortom we werden niet teleurgesteld en troffen de eerder genoemde vlinders volop aan. Naast de dagvlinders zijn er ook nachtvlinders. Begin september wordt op 100 plaatsen in Nederland “de nacht van de nachtvlinder” georganiseerd. Ovezande doet hier aan mee. Wordt dus vervolgd. Geïnteresseerd geraakt? Kijk dan ook eens op de website van de Vlinderstichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *