Alsof je in een boek woont!

Alhoewel we beiden uit een dorp afkomstig zijn en Harrie zelfs opgegroeid is op een zuivelboerderij, is het toch een enorme verandering als je na bijna 47 jaar Rotterdam-Zuid in Ovezande komt te wonen.

Na ruim 20 jaar op de 15e etage van een flat te hebben gewoond, weliswaar met een prachtig uitzicht over de rivier en met zicht op de skyline van Rotterdam, is het nog altijd blij wakker worden met zingende vogels en de geluiden van schapen en kalkoenen. Alsof je in een boek woont.

Toch mis ik soms ook nog wel de multiculturele samenleving en het snel even een metro pakken richting centrum.

Wie zijn we dan eigenlijk en wat voor “vlees hebben jullie in de kuip”? Harrie is van oorsprong chemicus en opgegroeid in een katholiek gezin met 10 kinderen. Ik kom uit een gezin met 6 meiden. Mijn vader was bakker maar overleed helaas een maand na mijn geboorte. Ik ben opgegroeid met “2 geloven op een kussen”. Dat betekent dat ik wel katholiek gedoopt ben, maar mijn protestante moeder ons verder in haar geloof heeft opgevoed. Na de middelbare school en een studie Nederlands, werd ik vakbondsbestuurder (grafische industrie) en later manager van een outplacementbureau. We zijn altijd maatschappelijk actief geweest.

Je kon ons dan ook aantreffen in de bewonersorganisatie, de gemeenteraad van Rotterdam en de Deelraad Charlois. Dat werd de afgelopen twintig jaar een stuk minder nadat we met onze enige zoon David een restaurant De Koriander openden aan de rand van het Zuiderpark. Wel hadden we op loopafstand van ons restaurant een volkstuin met huisje, waar we ook groenten verbouwden, in het bestuur zaten en genoten van de natuur om ons heen.

Begin 2014 sloten we de deuren van ons restaurant en besloten (inmiddels gepensioneerd) dat de wereld voor ons open lag en we graag richting Zeeland wilden verhuizen.

Met familie in Middelburg en vakanties in o.a. Domburg, was Zeeland ons niet onbekend. We vielen dan ook onmiddellijk voor het 30-er jaren huis aan de Dreef en de voor ons grote tuin die er achter ligt. Samen met onze rottweiler, ooit aangeschaft vanwege de vele inbraken in ons restaurant, zijn we eind 2017 naar het voor ons destijds onbekende Ovezande verhuisd. En we hebben er nog geen dag spijt van gehad.

Harrie heeft zich inmiddels gestort op het inrichten van onze moestuin en wandelt zo’n 4 uur per dag met onze hond Kezz. Ikzelf bemoei me vooral met de bloementuin, schrijf graag en ben verzot op stamboomonderzoek van onszelf en van vele vrienden. Vooral de verhalen erachter vind ik boeiend en ook de geschiedenis en cultuur van Ovezande hebben natuurlijk mijn interesse.

Daarnaast zijn we beiden actief in werkgroepen in het kader van Borsele 2030 en ga ik voor de Dorpskrant inwoners en bedrijven van Ovezande interviewen. Daarom leek het me handig ons eerst even zelf voor te stellen. Wat we bij deze in het kort hebben gedaan.

Yvonne Claassen-Thiers

11 april 2019