Saarlooswolfhonden

Bertus Strijk


Een Ovezandenaar als Batavier in de natuur van de Delta.

Eén van Onze inwoners, u herkent hem vast wel, zond ons het volgende verslag:

De AVLS (Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden) ontving 7 april onderstaande mail.

Geachte heer, mevrouw, EMS Films is de producent van de bioscoop film De nieuwe Wildernis. Op dit moment werken we aan de opvolger: Holland – Natuur in de Delta.

In deze film zijn naast natuuropnamen ook zogenaamde ‘re-enactments’ te zien, hele korte gestileerde historische scènes met mensen. Voor een korte scène over de eerste mensen die Nederland binnenkwamen zoeken we een hond die hen vergezelt. Zou uw vereniging een eigenaar weten die het leuk zou vinden zijn of haar hond op het filmdoek terug te zien? Hopelijk kunt u ons hierbij helpen.

Hartelijke groet, André Janse EMS Films

Woensdag 8 april kregen Coby en ik v/d AVLS de vraag of wij een van onze SWH’s(Saarloos Wolfshonden) wilden laten mee doen. En als wij interesse hadden of wij dan de productieleider André janse van de EMS Films wilden opbellen.

Wij dachten gelijk aan Amber want daar hoef ik niet naar om te kijken, die speelt haar rol op een geheel natuurlijke manier. Het leek ons wel leuk. Ik stuurde eerst een mail met foto van Amber in de sneeuw, en belde later André Janse op.

Hij vond Amber erg mooi en dat ze een lieve uitdrukking had. Ze wilden een hond hebben die er wolfachtig uit zag om een beetje de oerhond te benaderen, deze kennis hadden ze opgedaan uit opgegraven hondenbeenderen van oude menselijke nederzettingen.

André vertelde dat ze voor de film met oermensen(figuranten), die volgens de geschiedenis plm 7000 jaar geleden voor het eerst Nederland binnen kwamen en honden aan een leren lijn bij zich hadden.

Er wordt dan met een test drone uit de lucht bekeken, om op de grond goede shots te maken. Ivm juiste belichtingen kon het een paar uurtjes duren.

In een opwelling vraag ik, is dat Bram Gebuys die met de test drone werkt, en André zegt verbaasd, ja! Ik zei dat is ook toevallig, Bram is een jeugdvriend van mij v/a 1965 tot heden. Verleden jaar zaten we nog in zijn werkkamer beelden te bekijken van jullie 1e film De nieuwe Wildernis.

Bram zei dat er een 2e natuurfilm Holland-Natuur in de Delta in de maak was en dat hij mee ging werken, onder andere met een test drone. Dat is zeker toevallig!!! Zei André, nou moet je zaterdag zeker komen.

Om half 11 uur in de ochtend vertrokken wij en kwamen 10 uur in de avond weer thuis. Het was een lange koude maar onvergetelijke dag. Als eerste vernam ik dat ze Amber aan een lijn wilden hebben, en dat is geen probleem. Coby en ik zouden dan wachten in de warme kantine. Maar een kwartiertje later wilde de regisseur Mark Verkerk graag dat Amber los liep, en dat zij vooruit zou lopen voor de camera’s langs, en gelijk kreeg ik te horen of ik aub ook in leren zeemlappen kleding mee wilde doen, ik was zo’n beetje de opa van het groepje.

Nou ik heb het geweten hahaha, nu weet ik wat die Batavieren mee maakten. Het sneeuwde zelfs af en toe, en dan van af 13:00 t/m 21:00 uur lopen door koud water/modder wind en regen blote voeten enz.

Maar onvergetelijk, Amber draaide als een trein en hoefde absoluut geen uitleg, het was net of zij jaren mee liep met jagers uit de oertijd. Ze liet zich niet afleiden door camera’s en alle film medewerkers rondom haar.

Ik hoop straks professionele foto’s van het gebeuren te krijgen en in samenwerking met de producent André Janse een leuk verslag te maken voor het clubblad van de AVLS van het hele gebeuren.

In de totale film is dit gebeuren natuurlijk maar een klein onderdeeltje, maar het blijft uniek om hier aan mee gewerkt te hebben, en wat er zoal achter de schermen afspeelt.

Toen wij in de avond naar huis vertrokken was de filmploeg nog met van alles bezig, deze mannen filmen en werken letterlijk dag en nacht. Voor plm anderhalf uur bioscoop film draaien ze 300 film uren. In de foto’s zie je Amber op ‘r gemak tussen iedereen door lopen, en ik in leren doeken, plus de andere figuranten en film en geluidstechnici. De film komt 24 september 2015 uit. Maar voor deze dag heeft naar mijn idee Amber de show gestolen.

Ik had een artikeltje geschreven over mijn belevenissen in “Een Ovezandenaar als Batavier”.

Hierbij het vervolg, 10-12-2015:

In augustus kreeg ik een uitnodiging om 20 september 2015 de film te bekijken in een nieuwe bioscoop in Utrecht. De filmmaatschappij EMS Films hadden voor alle medewerkers van de bioscoopfilm “Holland-natuur in de Delta” een speciale voorpremière georganiseerd. Wij waren dan de 1e die deze film in de bioscoop konden zien.

Ik had daarvoor in de wandelgangen vernomen dat er veel opnames met mensen uitgeknipt waren. Daar ging ik van mijn medewerking met mijn Saarlooswolfhond Amber zelf ook van uit dat wij niet te zien zijn. En ik was er helemaal zeker van toen ik de productieleider André Janse hoorde zeggen toen hij een toespraak hield voor dat de film zou starten, dat er op het laatste nippertje shots met mensen niet geplaatst zou worden.

Hij zei verder dat de medewerkers niet voor niets hebben mee gedaan en dat die fragmenten gebruikt zouden worden in het lespakket www.deltaindeklas.nl

Als troost kregen wij een verkorte opname te zien waar alle figuranten in voor kwamen. Het begon al gelijk met Amber die levensgroot op de cameraman afliep zonder in de lens te kijken. Toen de film “Holland-natuur in de delta” begon, had ik er vrede mee dat ons werk van een hele dag in kou regen en sneeuw op open vlakte lopen niet voor niets was geweest.

En het was een schitterende film. Werkelijk uniek hoe de alledaagse dieren en natuur in ons kleine overbevolkt landje zo mooi uit gelicht zijn. De anderhalf uur vloog voorbij. Aan het eind vlak voor de ondertiteling, kwam tot mijn grote verassing 2 shots van ons, de nomadenstam met zg oerhond in beeld. Een kleinstukje van grote hoogte dmv een drone en een prachtige tegenlichtopname met goudkleurige achtergrond, met ons als scherpe zwarte afgetekende groep weerspiegeld in water.

En het was best leuk om met de ondertiteling mijn naam Bert Strijk en Saarlooswolfhond Amber Sawoduwhi te zien staan bij de titel stenentijdperk.

Het is al bij al plm 20 seconden, maar het geheel van zo’n volle dag in april dit jaar het filmen van dicht bij te hebben mee gemaakt was een geweldige belevenis, en heb prachtige foto’s gehad plus er staat een grote foto van ons in het fotoboek van Frans Lemmens Holland-natuur in de delta(zie hieronder, foto Frans Lemmens).

 

En wat helemaal het einde was, ik kreeg verledenweek van het filmbedrijf EMS een videoclip met Amber toegezonden, die ze speciaal voor Coby, mijn vrouw en mij gemaakt hebben met een muziekje er bij.

Het zijn mooie natuurbeelden van Zeeland. Er mogen daar geen honden komen. Er werd contact met de juiste instanties gezocht, en er kwam heel de dag de ecoloog Pepijn Calle er bij.

Ik kreeg later deze brief van het Zeeuwse Landschap: “Gezien het grote belang voor vogels zijn honden niet toegestaan in Het Verdronken Land van Saeftinghe. Het Zeeuwse Landschap was echter bereid om eenmalig een uitzondering te maken. Hiervoor moest de hond wel onder perfect appel staan en in een deel zonder broedvogels lopen. Een ecoloog koos de minst kwetsbare locatie uit en stelde tijdens de opname gerustgesteld vast dat de hond zich voorbeeldig gedroeg en geen verstoring opleverde”.

Dit was dan een leuk avontuur op mijn oude dag, en ik verneem nu net dat Dusty (zondag 13-12-2015) de dochter van onze filmster Amber aan het bevallen is van pups!

Hartelijke groet, Bertus Strijk