Voedselbank

Willy Verbeek

Voedselbankvrijwilliger
Hoe ben ik dat geworden?

Het begon plus minus 2 jaar geleden. Ik kweekte als hobby buxus planten. In dat jaar waren mijn stekken toe aan uitplanten, waar ik eigenlijk geen plaats meer voor had en ook eigenlijk geen zin meer in had.

Ik werd toen 66 jaar en voordat een buxus een model is duurt dat 5 jaar. Dus mijn leeftijd speelde daar ook een rol in. Ik heb ze toen allemaal weggedaan voor een prikje. Toen had ik natuurlijk een groot stuk grond over.

Wat moest ik daarmee?

Mijn moestuin was groot genoeg voor mijn gezin. Omdat ik toen wat gelezen had over de voedselbank dacht ik daar eens wat meer informatie over in te winnen. Dus heb ik via een mail contact gezocht met Voedselbank De Bevelanden in Goes.

Na een afspraak gemaakt te hebben zijn Ria en ik een middagje daar geweest en gehoord en gezien hoe het allemaal werkt. Dat raakte me toch wel. Je staat er niet bij stil dat het nodig is, als je het zelf goed hebt.

Vanaf toen besloot ik om te gaan helpen met groente en eventueel hand- en spandiensten. Als je dan ziet dat er meer dan honderd voedselboxen staan die gevuld moeten worden en dat elke week! Ik heb toen een lijst meegenomen met groenten die ze weinig kregen. En heb toen mijn land aangepast en ben begonnen met zaaien en planten wat me dat was ik toch gewend na 43 jaar in de bouw gewerkt te hebben.

Het groeien van groente is toch ook mooi. Hier en daar vragen stellen aan mijn mede tuinders – want ik weet wel wat van de bouw maar van tuinieren nog niet zoveel – maar al doende leert men. Opkweken van plantjes kon in mijn kastje thuis. Dan kon ik de plantjes uitplanten dat ging met grote hoeveelheden tegelijk en lukte prima.

Groenten zat! Soms waren dat grote aantallen en ik begon er ook meer en meer plezier in te krijgen. Maar ja, van het een kwam het ander.

Onze snackbar eigenaar melde me toen dat onze bakker zoveel brood in de afval container gooide. Dus heb ik toen contact gezocht met de bakker en gevraagd of de voedselbank het mocht hebben. Dat kon.

De bakker doet nu elke dag het overgebleven brood in de vriezer en haal ik het wekelijks vrijdag op. Ook van andere mensen krijg ik wel eens wat mee.

Zelfs Fred de Jonge van ’s Heerenhoek brengt appels/peren/pruimen naar mij toe om ook mee te nemen.

Ook heb ik toen met onze Attent buurt supers een actie gedaan Piet en Bea Baayens/Tom Verbeek en Jan Krijger onder het motto: “Help de mensen van de voedselbank de winter door”. “Laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn”.

Allemaal nogmaals bedankt. Het wordt enorm gewaardeerd.

Ook is het mogelijk om in de voedselbankwinkel wat te kopen, zoals snuisterijen en speelgoed. Wat tegen zeer lage prijzen wordt verkocht t.b.v. de voedselbank.

Voor de rest doe ik nog wat hand- en spandiensten. Ik ben natuurlijk van origine timmerman, dus daar wordt gebruik van gemaakt. Wat ik ook weer leuk vind, want 40 spaarbankjes maken is toch wat anders dan in de bouw.

Ook nog een sieraden kolom voor de winkel, en nu nog een kluizenkast. Dat is het zo een beetje wat ik doe.

Het is natuurlijk wel jammer dat het nodig is, maar het zij zo. Ik doe het met plezier en hoop het nog lang vol te houden.

Willy Verbeek

P.S. Mochten er mensen zijn die ook een steentje willen bijdragen: ik zoek nog een reserve chauffeur voor de vrijdag. En iemand die misschien ook een moestuin wil, en die dan samen met mij de tuin helpt onderhouden en de opbrengst deelt . tel. 062084585