Margriet Bogaerts, huisarts

Het was even wennen voor de Ovezandenaren toen de vertrouwde artsen De Graaf en Peene hun praktijk Nieuwsande in januari 2020 overdroegen aan Huisartsenteam Zorg op Zak, een net gefuseerde organisatie van de huisartsenpraktijken uit ’s Heerenhoek, Ovezande, ’s Gravenpolder en inmiddels ook Hansweert. Nieuwe gezichten en een nieuwe naam en toen brak de Coronacrisis uit waardoor vele beperkende maatregelen ingevoerd moesten worden.

Verandering is altijd moeilijk en als je dan ook nog eens allerlei maatregelen moet nemen zoals het dragen van een mondkapje en afstand houden terwijl de druk op de zorg oploopt, dan voelt het wel erg onpersoonlijk, aldus Margriet Bogaerts, inmiddels het gezicht van Ovezande. Om die reden staat het zo veilig mogelijk zorg leveren, maar toch toegankelijk blijven, bovenaan.

Opgegroeid in Thailand, Nepal en de regio Utrecht, heeft zij deels samen met haar man nog gewoond en gewerkt in tal van landen als Ecuador, Suriname, Australië en Bonaire. Tot haar uit Zeeland afkomstige echtgenoot voorstelde om te gaan settelen in Zeeland. Als voormalig wedstrijd zeilster houdt Margriet van water. Zij heeft dan ook geen moment spijt gehad van haar verhuizing.

Maar de wereld is sinds Jaap de Graaf huisarts werd behoorlijk veranderd. Ook in de gezondheidszorg.  Huisartsen zijn tegenwoordig vaak geen solist meer, maar werken samen in een team. Minder complexe problematiek kan ook door een Physician Assistant (PA) of een doktersassistente behandeld worden, daarbij blijft de huisarts een toezichthoudende rol hebben. Dat betekent dat patiënten vaak geen vaste huisarts meer hebben, maar ze proberen bij Huisartsenteam Zorg op Zak het aantal behandelaren te beperken tot maximaal twee per patiënt. De vertrouwensband tussen zorgverlener en patient zal namelijk altijd belangrijk blijven.Nog altijd zijn ze zoekende naar de beste en meest efficiënte manier om de praktijken te laten functioneren. Daarom staan ze open voor opbouwende kritiek en zijn opmerkingen om zaken te verbeteren van harte welkom.

Omdat er in de toekomst meer ondersteunend personeel nodig zal zijn om de praktijk draaiende te houden en er de wens is om meer diagnostiek en behandelmogelijkheden te creëren, zal de ruimte aan de Pastoor Fransestraat in de loop der jaren waarschijnlijk te klein worden. Er is daarom gekeken of er een nieuw gezondheidscentrum gebouwd kon worden op de vrije kavels aan de Pastoor Pontenagelstraat. Die plannen hebben ze echter voorlopig laten varen vanwege te grote (financiele) onzekerheden.

Voor het zetten van corona-vaccinaties waren ze afhankelijk van de RIVM maar huisartsen worden inmiddels niet meer door hen ingezet. Zo wordt de booster-prik alleen nog maar geregeld via de GGD en moet men wachten op een schriftelijke uitnodiging.

Het is dus allemaal even wennen voor zowel de Ovezandenaren als de nieuwe huisartsen. En hoe de toekomst er uit gaat zien is natuurlijk onbekend. Toch wordt er hard aan gewerkt om weer de vertrouwde samenwerking te krijgen en voelt Margriet zich als “buutendieker” inmiddels geaccepteerd. Aan haar charisma en open opstelling zal het zeker niet liggen.