Mini Passion en theater Pasen in Fragmenten

Vrijdag 24 maart stond Ovezande in het teken van de Passion40Daagse. Bij de entree van ons dorp stond de Passion en de voorstelling ook al groots aangekondigd. De Passion was rond 12.00 uur goed zichtbaar door het verlichte kruis bij Maria uit de Beuk. Bij het uittesten bleek echter dat de harde wind ons parten speelde. De kaarsjes in de glazen potjes waaiden binnen de kortste keer uit. Dat was aanleiding voor plan B. Het grote kruis van 4 x 2 meter toch maar weer afbreken en in de kerk opbouwen.

Toen de laatste hand werd gelegd aan de opbouw, kwamen de eerste leerlingen van basisschool De Zandplaat binnen. Elke leerling heeft -met een eigen wens of intentie erbij- een kaarsje in een glazen potje aangestoken bij het kruis. Daarna was er tijd voor een passend verhaal door Charlotte en pastoraal werker Alida.

Rond 15.00 uur werden er liederen verzorgd door het dames- en herenkoor, afgewisseld met mooie teksten en gedichten. Voor de vele belangstellenden was er de hele dag door koffie of thee en wat later op de dag keuze uit diverse soepen. Vanaf 18.30 uur werd het paasverhaal verteld, afgewisseld met liederen, vertolkt door Oal-In uit Ovezande en Singing Voices van Kwadendamme. Velen hebben genoten van de intense teksten en muziek. De inloop voor de voorstelling Pasen in Fragmenten liep samen met de laatste teksten en liederen rondom het Passion kruis. Ook voor de voorstelling was er veel belangstelling. Het waren zes indringende verhalen waarin verschillende hoofdpersonen hun versie van het verhaal van Pasen vertelden. De verhalen van verteller Kees Posthumus, van de wonderbare spijziging tot en met het verhaal van de Emmaüsgangers, vroom en vrolijk verteld, werden gelardeerd met prachtige meditatieve Perzische muziek van Henk van Glabbeek.

Een ooggetuige vertelde hoe duizenden mensen aten van vijf broden en twee vissen, nadat alle friet en shoarma was uitverkocht. Het eigenwijze ezeltje waarop Jezus Jeruzalem binnenrijdt, vertelde hoe het was om toegejuicht te worden door een grote menigte. Het ezeltje bleek niet zo’n fan van mensen, daar zou hij niet mee willen ruilen. Een paard zou hij daarentegen best willen zijn. Toen hij mee moest van een mens, dacht ie “Vergeet het maar”. Totdat deze bijzondere mens aan de ezel vroeg “Ga je mee paard?”. Toen was de ezel verkocht… Maria vertelde over de droevigste dag van haar leven, de dag waarop haar zoon stierf. Eén van de vrouwen uit het gevolg van Jezus vertelde hoe zij op Paasochtend naar het graf van Jezus gingen en het leeg vonden. De Emmaüsgangers vertelden over hoe ondanks al het verdriet en pijn het verhaal van Jezus toch doorgaat. De voorstelling eindigde met een passende versie van Halleluja. Pasen viel heel vroeg dit jaar in Ovezande. Met de Passion en Pasen in Fragmenten hebben we het paasverhaal van dichtbij en intens kunnen beleven.

Ad Schenk

Met dank aan de Culturele Raad Borsele die deze dag en voorstelling mee mogelijk hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *