Een geslaagde afsluiting van 700 jaar Ovezande!
Rond 23.45 uur kwamen de mensen, vaak in groepen, aan op 31e december. Het vuurwerk werd keurig achter de hekken klaar gezet. De ‘bar’ was bovenop voor de ingang van Trefpunt en daar verzamelde zich het publiek (lekker ver van het vuurwerk). Boven bij het Trefpunt stond het hutje aan mutje vol. Ook de bezoekers en personeel van café De Zak waren er. Er zullen rond de 100 mensen zijn geweest met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar.
Er werd keurig naar 0.00 uur afgeteld en kort erna begon het prachtige vuurwerk. De veiligheid kwam op geen enkel moment in het gedrang. Er werd volop geproost en ook de oudere aanwezigen waren aan het genieten en kwamen helemaal vrolijk nog een glaasje Cava halen. Maar vooral de dertigers leverden een mooie bijdrage, in aanwezigheid, het prachtige vuurwerk en de goede sfeer. Er waren ook een aantal jongeren uit Kwadendamme en die zeiden: “in Ovezande is het altijd zo gezellig!”.
Kortom een geweldige afsluiting van het jubileumjaar, maar we hopen dat we ook in 2025 laten zien waar Ovezande voor staat. Samen maken we heel veel moois waar!
Op maandag 17 februari gaan we terugkijken op dit feestjaar en met elkaar besluiten wat we met het resterende geld gaan doen.
_________________________________________________________________________
De kerstfair werd afgesloten met een kerstspel in de Katholieke kerk, Ad Schenk maakte er een verslag van
Kerstspel uit Öberufer in Ovezande
Zo’n 60 mensen hebben als afsluiter van het Kerstfair weekend het Öberufer kerstspel in de RK-kerk beleefd. Het is een middeleeuwse uitbeelding van het kerstverhaal, vol met prachtige symbolieken. Öberufer was toentertijd een dorpje wat nu ingelijfd is in de stad Bratislava, hoofdstad van Slowakije. Het spel wordt gespeeld in een oude taal, zeer rijk van klank, die dicht blijft bij wat het oorspronkelijk was. Het laat de geboorte zien van Jezus, het licht in de donkere winter.
Oude prent van de Company met van links naar rechts de Sterrenspeler, Maria, Jozef, Engel Gabriël en de herders Gallus, Stiechel en Witok Hierbij ontbreken nog de 4e herder Crispijn en de drie waarden.
Bij de binnenkomst zingt de Company: Zeegnen wilt ons binnengaan, onzen uitgang, heer, daarneven. Zeegnen wilt ons gaan ende staan, ’t daaglijks brood end’ allet leven. Zegent ons mit zalig sterven, laat uw hemel ons beërven.
De sterrenzanger groet in het begin de drie-eenheid: God de vader (alles wat geschapen is, fysiek), de Zoon (het levende, verjongende) en de Heilige geest (het verlichte, bewuste, geestelijke). Na de begroetingen volgt Maria Boodschap waarbij de engel Gabriel de blijde boodschap aan Maria brengt. Vervolgens zien we het zoeken naar een plaatsje om het kindje ter wereld te laten komen. De verschillende waarden laten ieder voor zich in beelden verschillende kanten van de menselijke ziel zien die veelal door egoïsme, angsten en zorgen zijn bezet. De waard Titus zegt dan: Mijn goede vrouw, waartoe dit klagen, wat zijt ge al zozeer verslagen? Gij ziet: daar is geen plaats hierbinnen ‘t huis tot de nok vol vreemdelingen.Doch koom’ ik u gérene temoet: gaat in den stal, daar zit gij goed. Na de geboorte van Jezus is de hoofdrol voor de herders. Zij vertegenwoordigen de stroming van de mensheid die niet zoals de drie koningen vanuit een wakker bewustzijn, maar met hun wijsheid van het hart tot inzicht komen. Door een droom beleven zij de hele gebeurtenis en schouwen zij de prachtige betekenis van deze nacht. Ze horen de engelen en gaan op weg met hun geschenken: wol en meel, melk en een lam.
Met de komst van 4e herder Crispijn verandert de driehoek in een vierkant. De vierhoek is een symbool van al het aardse, het fysieke het wakkere in de mens. Crispijn is oud, doof, eigenwijs en komt te laat. Hij was bij de schaapkens en vergist zich in het kleine en grote (van het leven?) Uiteindelijk neemt Crispijn zich voor om ook die weg naar het kindeke Jezus te gaan en hij bedenkt zich wat hij dat kind dan wil schenken.
Hij schenkt iets wat hij bij zich draagt zoals Sint Maarten een deel van zijn mantel. Hij zal het kouder krijgen maar dit warme offer zal hem innerlijk verwarmen.
_________________________________________________________________________
Kerstfair en schaatsen
Het weer zat een beetje tegen in deze donkere dagen voor kerstmis. Maar dat mocht de pret niet drukken. Vrijdag de 13e konden de kinderen al terecht op de schaatsbaan in de tent op het Soosplein maar zaterdag de 14e was er genoeg te doen. Er werd dan ook volop gebruik gemaakt van de workshops in het Trefpunt en van het lekkers dat er te krijgen was. De oliebollen vonden het meeste aftrek! Zowel in het Trefpunt als in de tent voor koek en zopie waar heerlijke soep was te krijgen en waar de opbrengst naar een goed doel zou gaan (Sawadee). Maar niet alleen in de koek en zopie tent werd er geld binnengehaald voor het goede doel. Ook verschillende kraampjes die naast het Trefpunt en rond de kerk een plekje hadden gevonden zouden hun opbrengst besteden aan dit doel. Maar natuurlijk waren er ook andere kraampjes o.a. met heerlijk vis, cadeautjes, voer voor vogels en ook schaapjes en een ezel vrolijkte de fair op met hun aanwezigheid. Drie koningen wandelden op de fair en werden om hun outfit bewonderd.
Ook de kerk was open en daar kon men aan de kerstboom een eigen wens hangen. Velen hebben dat gedaan. En natuurlijk alvast de kerststal bewonderen, zonder kindje Jezus, want die wordt tenslotte pas op 25 december geboren.
Opvallend veel kinderen maakten gebruik van de workshops en natuurlijk de schaatsbaan. Velen van hen zullen zich nog niet op natuurijs hebben kunnen wagen, dus zo’n kunstbaan was voor hen een enorme belevenis. Vanzelfsprekend onder toezicht van een aantal betrokken ouderen.
_________________________________________________________________________
Ovezande al 700 jaar vitaal
Maar liefst 50 geïnteresseerden gingen in op de uitnodiging om nader kennis te maken met de bijzondere geschiedenis van ons jubilerende (buur)dorp. Plaats van handelen was dorpshuis Trefpunt, maandag 2 december 19.30 uur. De presentatie door Ad Schenk was ook bij de opening van Open Monumentendagen op 13 september al een keer gegeven. In een tiental slices werd het verhaal verteld over de periode van 1280 (inpoldering Oud-Ovezande polder) tot aan 1616 waarin Ovezande na vele overstromingen en indijkingen het huidige grondgebied heeft bereikt.Na een korte koffie/thee pauze ging de presentatie over de periode vanaf 1832 met de allereerste kadasterkaart.
Het laatste deel ging over de rol van burgemeester Mooyman die -in aanloop naar de gemeentelijke herindeling in 1970- Ovezande op de kaart heeft gezet. In die jaren werd er heel veel gerealiseerd: de nieuwbouw, nieuwe straatverlichting, brandweerkazerne, een heuse sporthal, bejaardencentrum Stengehof en nog meer bejaardenwoningen. Ondanks zijn inspanningen werd niet Ovezande maar Heinkenszand de centrumplaats voor de nieuwe gemeente Borsele.
Maar … de basis die toen is gelegd, heeft Ovezande veel goeds gebracht. Uiteindelijk is ook masterplan Ovezande met een gerenoveerd dorpshuis met poppodium, een nieuw sportcomplex, woonzorgcomplex NieuwSande, de nieuwe brede school met sporthal en het nieuwe groene hart vooral mogelijk geweest omdat er al een goede basis lag.Ovezande is bij de ontwikkeling van het masterplan -naast de groeikernen Heinkenszand en ‘s-Gravenpolder- aangewezen als lokale groeikern binnen het achterland.Met al die voorzieningen is Ovezande helemaal op de toekomst voorbereid. Daarvoor blijft de èchte kracht natuurlijk van groot belang, dat zijn namelijk de mensen, de verenigingen en de organisaties. Zolang Ovezande vitaal blijft, gaan we een mooie toekomst tegemoet.
_________________________________________________________________________
Boomplantdag
Vrijdag 22 november heeft Ovezande haar bijdrage geleverd aan de Jaarlijkse Nationale Boomplantweek. Dit initiatief wordt gesteund door de Stichting Ovezande Biodivers en Natuurmonumenten Zeeland. Samen met boom-adoptanten en agrariërs is een oude wens uitgewerkt en nu ook uitgevoerd. Dit jaar zijn aan de Rooneusdijk en de Zakdijk zijn onder ietwat gure weersomstandigheden een groot aantal bomen en struiken in de grond gezet. Aan de Rooneusdijk zijn welgeteld 33 bomen geplant die allemaal geadopteerd zijn door natuurminnende bewoners van het dorp. Met de actieve bijdrage van de hoogste klassen van de basisschool De Zandplaat is deze klus tot een succesvol einde gebracht. Aan de Zakdijk zijn het vooral onze scholieren geweest die samen met medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten alle bomen en struiken vaste grond hebben gegeven.
In zijn openingswoord benadrukte Andre Hannewijk het belang ven het verbeteren van de biodiversiteit. De oude dijken in de Zak van Beveland vormen een haast perfect netwerk van bomen en struiken voor insecten, vogels, vleermuizen en tal van in en op het land levende dieren. Dijken met de bomenlanen geven en voedsel en beschutting en zijn ook belangrijk als oriëntatiepunten. En waar we kunnen willen we die kenmerken versterken. Voor onze scholieren is het o zo belangrijk naast de lessen op school ook buiten aan de slag te gaan om de lessen in praktijk te brengen.
_________________________________________________________________________
Ovezands Eiland-ommetje
Zaterdag 26 oktober is onder belangstelling van 50 mensen het nieuwe ommetje geopend. In een inspirerende inleiding van Tjeu van Mierlo sprak hij zijn waardering uit voor de sponsoren en de agrariërs en SBNL (eigenaar bietenspoor) die mee hebben gewerkt aan de realisatie van dit unieke ommetje. De route van het Eilandommetje is nu duidelijk op de site ovezandebiodivers.nl verschenen. De plattegrond kan nu ook door iedereen gedownload worden via deze link: https://www.ovezandebiodivers.nl/projecten/eilandommetje-ovezande-700
Aansluitend gingen we naar één van de startplaatsen aan de Rooneusdijk. Daar vond de officiële opening plaats door wethouder Arno Witkam met de onthulling van één van de ruim 20 informatieborden. Daarmee overhandigde de Stichting Ovezande Divers het ommetje als cadeau aan het 700-jarige dorp. Meerdere mensen grepen het mooie weer aan om maar meteen aan het wandelen te gaan. Het geeft een unieke beleving van het landschap, natuur en historie. Nu gezien vanuit een ander perspectief, vanuit een pad langs sloten, door een perenboomgaard, over akkers en het oude bietenspoor. Overigen zijn honden ( ook aangelijnde ) niet toegestaan op de paden van het Historisch Ommetje. Via honden (-poep) kunnen zich parasieten verspreiden, honden kunnen (broedende) dieren verstoren en honden kunnen gewassen beschadigen. Met deze maatregel respecteren we de voorwaarden die de boeren stellen aan het gebruik van de paden.
Komende periode wordt er nog aan gewerkt om het Eiland-Ommetje te verbinden met het al eerdere Ovezands Ommetje zodat diverse kleinere wandellussen ontstaan.
_________________________________________________________________________
Dorpsquiz
Zondagmiddag 13 oktober 15.00 uur: 13 teams van 4 personen met klinkende namen als Goedkoopwientje, De Moestuin, de Stoempers, Oal-In/PIUS X, team Robin Bal, de Rentmeesters en Ovezande/Driewegen zijn in Trefpunt verzameld. Voorzien van koffie/thee zitten ze in spanning te wachten op wat komen gaat, welke vragen over het dorp zullen worden gesteld, zal het wel lukken om ze te beantwoorden? Presentator Olaf Vroonland legt uit dat er 2 rondes worden gespeeld van elk 4 series van 8 vragen. Kortom 64 vragen, waarvan 2×8 foto’s. De 6 andere series gaan over het dorp, de kerk, de school, de winkels, ontspanning en verenigingen/sportclubs. En dan is het tijd om echt te beginnen. De eerste vraag Wie was de bekendste klompenmaker van het dorp? geeft in de groepjes zichtbaar opluchting. Daarvan kent iedereen het antwoord wel, dat is de familie Van Steenbergen.
De vragen volgen elkaar in sneltreinvaart op en in de tussentijd moet ook de plaats van de foto’s nog worden gevonden. Het is hard werken maar wel heel gezellig. Iedereen is laaiend enthousiast. De werkgroep had het tussendoor hartstikke druk om al die formulieren na te kijken. Na een korte pauze kwam de einduitslag. Daaruit bleek dat het team dat 13e was geworden nog een kleine voldoende van een 5,5 had gehaald door 35 punten van de 64 te behalen. Het winnende team scoorde een 9- met 56 punten. De derde prijs was voor het team De Moestuin, bestaande uit Sjaak Rentmeester, Willy Verbeek, Loek Menheere en Kees de Jonge. De 2e prijs ging naar team De Groenedijk met fam Den Toonder en fam Koens. De Stoempers (fam K. Boonman en fam Schenk) gingen aan de haal met de eerste prijs. Feitelijk waren alle teams winnaar door de gezelligheid bij de quiz, de pauzes en in de derde helft. Complimenten aan Jeannette van Beek, Marjan Remijnse en Els Rentmeester voor de hele organisatie en het opstellen van de vragen en foto’s en aan Olaf Vroonland voor de fijne presentatie. Chapeau! Het is zeker voor herhaling vatbaar.
En nog nieuwsgierig naar de (pittige) vragen? Dit waren ze:
- Dorp
- 1 Wie was de bekendste klompenmaker van Ovezande?
- 2 Hoeveel inwoners heeft Ovezande nu Januari 2024?
- 3 Wie was er in de jaren 60 wijkverpleegster?
- 4 Wat was de naam van de Ovezandse dorpsomroeper?
- 5 Wat is de naam van de molen in Ovezande?
- 6 Er heeft in Ovezande een zoeaaf gewoond in welke straat?
- 7 Wie is de oprichter van de moestuin?
- 8 Welke dierenarts had een praktijk in Ovezande?
- Kerk
- 1 Wanneer werd de R.K kerk gebouwd zonder toren?
- 2 Wat was de naam van het Wit Arjaentje in de tijd dat er nog kerkdiensten waren ?
- 3 Hoe heet de R.K. pastorie tegenwoordig?
- 4 Welke pastoor woonde er als laatste in de pastorie?
- 5 Welke boom staat in perkje voor de R.K. pastorie?
- 6 Wat is de naam van ons jongeren koor?
- 7 Wat is de naam van de bovenkleding van de pastoor die hij draagt tijdens de mis?
- 8 Wie hebben het boek Het Rijke Roomse leven geschreven?
- School
- 1 Waar stond de R.K. Kleuterschool in 1950?
- 2 Wat is de naam van de huidige basisschool?
- 3 Er was hier in de jaren 53/68 een huishoudschool, wat was de naam hiervan?
- 4 Welk bedrijf heeft zich er later gevestigd?
- 5 De vroegere Aloysius school heeft na een verbouwing een andere functie gekregen , wat is dit nu?
- 6 Hoeveel leerlingen zitten vanaf aug 2024 op de basis school basis school?
- 7 Hoe heette de kleuterschool in de jaren 60 in de Andriessenstraat?
- 8 Wie zijn de bewoners van de vroegere huishoudschool
- Winkels en Hofstedes
- 1 Hoeveel winkels had Ovezande in de jaren 56/60 ?
- 2 Wat was de naam van de slager die als laatste zijn slagerij sloot ?
- 3 Welke winkel was /en Is in opspraak vanwege verloedering?
- 4 Waar stond het eerste postkantoor in de jaren 60 in Ovezande?
- 5 Welke hoeves hebben hun naam te danken aan een kleur?
- 6 Waar stond de kerkhoeve die vernield is in 1697?
- 7 Welke datum staat op het dak van de Louise hoeve?
- 8 Van wie was het kleinste snoepwinkeltje in de hoofstraat.
- Ontspanning
- 1 Hoeveel jaar bestaat Klomppop?
- 2 Wie weet de naam van onze vroegere drumband en marionetten?
- 3 Hoe heet de meesterverteller van theatervoorstelling ‘O Fezante’?
- 4 Hoe heet de loterij club van Ovezande ?
- 5 Wat was de naam van de eerste en echte discotheek ?
- 6 Wie was Nederlands kampioen biljarten in 1974?
- 7 Wie was de oprichter van Kamp Borssele?
- 8 Wat is de naam van de kunstenares die muurschildering heeft gemaakt in 2024?Vereniging en Sportclubs
- 1 Welk land won het E.K. boogschieten in aug 2022?
- 2 Wanneer is Volharding opgericht?
- 3 Welke sporten worden op donderdagavond in de gymzaal beoefend?
- 4 Noem Ovezandse profwielrenners?
- 5 Wie liep de kust marathon in 2023 op klompen?
- 6 In welk jaar was de fusie van Tennis en voetbal?
- 7 Hoe heette de turn vereniging van Ovezande?
- 8 Wie heeft in 2024 het stratenvoetbal gewonnen
- _________________________________________________________________________
Smullen bij de dorpsbarbecue
Omdat het de week voor zondag 15 september koud en regenachtig weer was werd besloten de dorpsbarbecue van het Soosplein te verplaatsen naar het Trefpunt. Omdat niet alle 134 aanmeldingen in de zaal van het Trefpunt een plekje konden krijgen werd besloten voor de ingang een tent neer te zetten zodat ook de barbecue, de tap en een aantal mensen buiten konden plaats nemen. Het nadeel was echter dat in eerste instantie alle mensen vanwege het mooie weer buiten bleven rondhangen. Voor de optredens van The Westside Linedancers zou er dan geen plaats meer zijn en de meeste mensen moest dan staande eten. Maar zoals altijd loste zich dat vanzelf weer op en vertrok een groepje mensen naar binnen. Uiteindelijk werd daardoor ook besloten dat men zelf kon beslissen wanneer er aangesloten werd in de rij bij de barbecue om te genieten van het heerlijke eten dat door medewerkers van WOW werd bereid. De wachttijden bleken uiteindelijk reuze mee te vallen.
Ook de linedancers waren een groot succes en een aantal bezoekers ging de uitdaging aan om mee te dansen. Genoten werd er die avond van de heerlijke barbecue en de heerlijke drankjes van Café de Zak, maar vooral van het weer eens gezellig met elkaar praten en lol maken.
Kortom, ook dit was weer een succesvolle avond in het kader van het 700-jarig bestaan van Ovezande, waarbij de vele helpende handen bijzonder veel dank verdienen. Want alleen samen kan zo’n evenement succesvol georganiseerd worden.
_________________________________________________________________________
Rommelroute groot succes
Na een week vol regen en wind was zondag 15 september een prachtige dag. De rommelroute in Ovezande bleek mede daardoor een groot succes. Ruim 60 deelnemers hadden hun kraampjes daarom al vroeg ingericht en konden zelfs nog genieten van een zonnetje. Velen bezochten die dag Ovezande en de deelnemers waren zeer tevreden over de opbrengst. Al fietsend en lopend bezochten velen uit Ovezande zelf en uit de directe omgeving de rommelroute, maar ook aan toeristen was er geen gebrek. Als extra kon men in het kader van het 700-jarig bestaan van ons dorp een slagzin oplossen met de in de kraampjes aanwezige letters. De winnaars zijn inmiddels bekend, evenals de slag zin. Deze was Ovezande al 700 jaar parel van de zak!
En de winnaars zijn:
1e Prijs Coby van der Linde, Goes Tegoedbon Toby €30,00
2e Prijs Anke Boonman, Ovezande Boek Tom Rentmeester
3e Prijs Steven Mookhoek, Ovezande Grote Ovezande vlag
4e Prijs Marjan Kodde, Goes Bal Beschikbaar gesteld door HuBo
5e Prijs Chiara van Zunderen, Ovezande spel/tegoedbon Klokhuis
6e Prijs Will de Regt, Ovezande Bolletjes pakket.
7e Prijs Riet Goetheer, Ovezande Snoeppakket
Zij zijn hierover inmiddels geinformeerd!
________________________________________________________________________
Openingsavond Open Monumentendag
Vrijdagavond 13 september werd in het Wit Arjaentje de Open Monumentendag voor Zeeland geopend. Omdat Ovezande dit jaar 700 jaar bestaat, werd er door Ad Schenk uitgebreid stil gestaan bij het ontstaan van Ovezande en de ontwikkeling van ons dorp in de eeuwen daarna. Helaas was Mark Kocken van Zeeuwse Ankers door ziekte afwezig maar hij werd vervangen door auteur en collega Jan Kuipers die de geschiedenis en de ontwikkeling van De Bevelanden wat breder toelichtte. Duidelijk werd uit beide verhalen dat Ovezande niet onbekend is met water, stormen en overstromingen.
Muzikale omlijsting op harp en dwarsfluit werd verzorgd door het Duo Da Capo. De avond werd besloten met een hapje en drankje en vanzelf napraten over de leerzame avond met dank aan de gastvrouw Barbara van Dijk.
_____________________________________________________________________
50 jaar tennis in Ovezande
Afgelopen week was in Ovezande het Borsele toernooi. Dit jaar was het een speciale editie en dat moest gevierd worden. Het Borsele toernooi bestaat 30 jaar, de vereniging 50 jaar en dat allemaal in het jaar dat Ovezande 700 jaar bestaat. Op zaterdagmiddag hebben we hierbij stil gestaan.
Wat was het ontzettend leuk dat er zoveel leden en oud leden zijn geweest! Het terras zat helemaal vol. Gezellig samen kletsen, foto’s bekijken en herinneringen ophalen onder het genot van een hapje en een drankje. Om 4 uur vond een spectaculaire demo plaats met Zeeuwse toppers.
Zondag zijn de finales gespeeld. Het was een mooie dag met spannende wedstrijden!
________________________________________________________________________
FotoFietsPuzzelTocht 2024
Tijdens de hele schoolvakantie kon de puzzeltocht worden gereden of gewandeld. Er werden maar liefst 86 routes afgenomen. Dan zijn er al gauw zo’n 200 mensen in de weer geweest om de 25 vragen te beantwoorden en de plaats van de 25 foto’s te zoeken. De reacties waren in elk geval hartverwarmend, blijkbaar hebben velen genoten van de uitdaging om met name de foto’s op te sporen. Regelmatig moesten mensen 3, 4 of zelfs 5 keer terug om de laatste foto’s te vinden. Dat is niet zonder resultaat gebleven.
Maar liefst 33 mensen/stellen/gezinnen vonden bij alle foto’s de locatie. En dan zijn er nog een paar die ze -waarschijnlijk- ook allemaal gevonden hadden, alleen het fout hebben opgeschreven. Bij de foto’s ging het vooral om vinden, dus daar zijn we bij het nakijken soepel geweest met hoe het is opgeschreven. Bij de vragen haperde het toch af en toe wel. Wat nogal eens fout ging, waren de 11 pijlen op het bord bij het Schietkot, Natuurmonumenten (bord begin Ambachtsherendijk), jaartal Hollestelleweg 1A (ja, het is echt 1789, een Rijks Monument). Ook het optellen van de getallen op de wegwijzer lukt niet altijd. De stuurgroep heeft besloten om foto nr 25 (een fragment van een bruggetje in de Ambachtsherendijk tegenover bedrijf van Piet Huige, buiten beschouwing te laten omdat deze bij het klaarzetten van Jumping de Weel ineens verdwenen was. Zodra dat is opgemerkt is een foto ervan op een boom bevestigd. Maar enkele dagen is deze foto onvindbaar geweest. Van de 86 aangeschafte routes zijn er 47 ingeleverd. Feitelijk met allemaal topscores. Iedereen van harte PROFICIAT met jullie prachtige cijfers. De mensen met de maximale score krijgen een (troost)prijs thuis.
Antwoorden op de vragen
Uitslag puzzeltocht
_________________________________________________________________________
Viering 165-jarig bestaan R.K. kerk en 700 jaar Ovezande
Dat de katholieke kerk een belangrijke rol heeft gespeeld in het 700-jarig bestaan van Ovezande zal niemand ontkennen. En als dan die zelfde kerk in het jubileumjaar ook nog eens 165 jaar bestaat is het niet vreemd om daar extra aandacht aan te besteden. En dat gebeurde ook tijdens de viering van de Maria ter hemelopneming op zaterdag 10 augustus jl. Juist op die dag omdat de parochiekern in Ovezande Maria als patrones heeft. De dag startte met een goed bezochte schilderworkshop in de hal van de school. Pastor Alida van Veldhoven, die op die dag ook afscheid zou nemen van Ovezande zorgde voor een uitleg van het inkleuren van de Mariabeeltenissen, die later in de kerk tentoongesteld zouden worden.
In een goed gevulde kerk werd tijdens de daarop volgende mis, door Pastoor Paul Verbeek uitgebreid stilgestaan bij het 700-jarig bestaan van Ovezande en de saamhorigheid in ons dorp. Daarnaast werd tot zijn grote verbazing dirigent Kees Boonman naar beneden geroepen om vervolgens door Burgermeester Gerben Dijksterhuis geëerd te worden met een koninklijke onderscheiding. Niet alleen omdat hij dirigent van het koor is, maar voor de vele vrijwillige activiteiten die hij al jarenlang voor Ovezande verricht.
Na de mis trokken de kerkgangers met kaarsjes, banieren, vlaggen en beelden door een aantal straten van Ovezande, in een vooraf aangekondigde lichtjestoer. Vervolgens werd nog eens uitgebreid afscheid genomen van Alida van Veldhoven en kon men zich tegoed doen aan een versnapering op het terrein van de kerk.
Stratenvoetbal als vanouds!
Zaterdag 22 juni was het dan zover. De middag begon een beetje druilerig, maar het weer klaarde al snel weer op. Ruim 90 voetballers (man/vrouw en oud/jong) hadden zich aangemeld voor het stratenvoetbal om in 10 teams de eer van hun straat of dorp te verdedigen. En waar kun je dat anders doen dan bij de Fazant? Op verkleinde velden werd in 10 minuten geprobeerd de tegenstander te verslaan. Er waren per team soms zoveel aanmeldingen dat er tussentijds ook nog eens gewisseld kon worden.
En aan de allerkleinsten was natuurlijk ook gedacht! De uiteindelijke winnaar kwam niet uit één van de Ovezandse straten. De Buutendiekers gingen met de eer strijken, gevolgd door het team uit Driewegen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Zeker omdat de avond werd afgesloten met een geweldig optreden van DJ Mengelmoos en er een fantastische foodtruck aanwezig was. Misschien voldoende redenen om het oude idee van het stratenvoetbal weer definitief uit de kast te halen?
Een weekend in juni om nooit te vergeten
Er was veel werk gemaakt van het weekend van 14 en 15 juni. De Dikke Banden Wedstrijd voor de jeugd, de wielerronde, het ringrijden en de solexrace hadden allemaal een extra 700-jaar tintje. Vooral bij het ringrijden had men naast de traditionele ringrijd-wedstrijd en de inmiddels bekende fair extra activiteiten ingezet. Zo kon men de werkzaamheden zien van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland, de oude trekkers bewonderen van het Trekkersmuseum en schapen, een geit en een paard met haar veulen bekijken. Maar ook de wielerronde en de solexrace waren weer een groot succes. Helaas moesten de deelnemers van de wielerronde en die van de solexrace in het tweede deel van hun wedstrijd weer kennis maken met het regenachtige weer waar we al maanden door worden geplaagd. Het bezoekersaantal bij alle activiteiten was groot en de organisatoren konden tevreden terugkijken op een geslaagde dag.
_________________________________________________________________________
Muurschildering Trefpunt een verrijking van ons dorp
Onder grote belangstelling zijn vandaag de panelen aan de achterkant van het dorpshuis onthuld. De onthulling gebeurde door de Ovezandse kinderburgermeester Bregje en dorpswethouder Marga van der Plasse. Iedereen was onder de indruk van het werk van Barbara van Dijk en velen herkenden zichzelf of familieleden op de panelen. Oud en nieuw Ovezande zijn nadrukkelijk aanwezig en herkenbaar inclusief de activiteiten die hier plaats vinden. Vijf kunstwerken versieren nu de achterkant van het Trefpunt als blijvende herinnering van de viering van het 700-jarig bestaan van Ovezande.
_____________________________________________________________________________________________________________
Klomppop als vanouds weer groot succes
Zon en af en toe een enorme plensbui zorgden ervoor dat de organisatoren van Klomppop genoeg te doen hadden om het festival toch voor iedereen aantrekkelijk te maken. En dat is ze weer gelukt! En waar kun je de informatie het beste vinden dan op hun eigen site? https://www.klomppop.nl/ Maar een paar foto’s horen er natuurlijk ook bij!
Boek van Tom Rentmeester
Tijdens de reunie op 9 mei jl. werd het boek van Tom Rentmeester gepresenteerd onder de naam “Jong in Ovezande” 0ver de periode waarin hij opgroeide (1950-1970). Een tijdgenoot van hem wil hierop graag een reactie geven in de Dorpskrant. Bij deze.
Het mag vermeld en zeker gewaardeerd worden, gezien de jarenlange inzet van Tom in dit boek “Jong in Ovezande 50’s-70’s” waarin hij heeft vastgelegd, verteld en omschreven hoe het leven destijds was in Ovezande. Inclusief de verzameling foto’s van Sine Pilk tot Adrie Boonman. Van de brandweer tot Ovezande 700 jaar. Van kostschoolstudent tot The Blue Violets. Zijn deskundige inzet-vrije tijd-hobby, onbeschrijfelijk. Dit boek past bij Ovezande 700. Dit is-dit past bij de Ovezandse saamhorigheid. Iedereen, zeker jouw leeftijdsgenoten, worden jong en blij van jouw boek. Zelfs na 65 jaar weer helemaal thuis in Ovezande! Proficiat Tom!
_________________________________________________________________________
De mooiste klomp!
Er was op 9 mei niet alleen een Historische Winkelroute of een reunie op Ovezande. Ook 78 beschilderde en bewerkte klompen waren die dag te bewonderen in de binnentuin van NieuwSande. Ruim 373 mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om aan te geven welk exemplaar men het mooiste vond. Prachtige exemplaren waren tijdens de expositie/tentoonstelling te
bewonderen. Daarnaast waren er nog meer dan 100 platte klompjes van de schoolkinderen.
Maandag 13 mei werden ’s avonds onder grote belangstelling de prijswinnaars bekend gemaakt. Onze eigen kinderburgermeester Bregje Boonman mocht de prijzen uitdelen, niet wetende dat zijn ook tot de winnaars behoorde. De schoolkinderen waren inmiddels verblijd met een prijsvoor hun inzet in de vorm van een gratis ijsje bij New City. Er waren 10 prijzen te verdelen, maar de hoofdprijs in de vorm van een geweldige tekening van Jan Willem Hament ging toch echt naar Sjaan Vermeule die blij verrast was met het feit dat zij de winnende klomp had versierd en was gekozen uit de enorme rij prachtig bewerkte klompen.
Inmiddels zijn bijna alle klompen meegenomen of opgehaald. De resterende klompen zijn nog te bewonderen en op te halen in de hal van NieuwSande.
_________________________________________________________________________
Herinneringen ophalen in Ovezande
Donderdag 9 mei was een dag om herinneringen op te halen in Ovezande. En dan niet die van 700 jaar geleden maar van 70 jaar geleden en alle jaren daarna. Dat oud-inwoners Ovezande nog altijd een warm hart toedragen mocht blijken uit de enorme opkomst voor de reunie en de snelle uitverkoop van het boek van Tom Rentmeester over de 50-er, 60-er en 70-er jaren, onder de tiltel “Jong in Ovezande”. Zijn boek werd gepresenteerd door generatiegenoot, oud-inwoner en auteur Jan van Rijsingen.
Voor velen was het echter een dag om oude kennissen en vrienden weer eens te ontmoeten en herinneringen op te halen. De meesten kwamen uit Zeeland, maar ook uit Groningen, Limburg, Nijmegen en Utrecht en omgeving. Maar ze vonden het de lange rit de moeite waard en een camping in Zeeland is natuurlijk snel gevonden.
Maar ook de jonge en huidige inwoners van ons dorp hadden op die Hemelsvaartsdag genoeg te doen en te beleven. Waar ooit ruim 40 winkels zaten en nu nog maar enkele zijn overgebleven, waren oude ambachten en verkooppunten in ere hersteld met behulp van mooi ingerichte kramen. Al dan niet met een gids en een routebeschrijving kon men zien en ervaren waar toch die smederij zat, of het snoepwinkel van Doortje of de electrowinkel van Adrie Boonman en wat ze allemaal verkochten.
En als klap op de vuurpijl was er ook nog een tentoonstelling van zelfbeschilderde en beplakte klompen op het binnenterrein van NieuwSande. Daar kon men de mooiste aanwijzen om mee te dingen naar een prachtige prijs. Ons klompendorp waardig!
_________________________________________________________________________
Een goed begin van Koningsdag
Kies je ervoor om de Nederlandse driekleur uit te hangen of blijft de vlag van 700 jaar Ovezande de voorkeur houden? Veel mensen laten die laatste vandaag gewoon hangen, maar Koningsdag begon dit jaar in Ovezande toch op een bijzondere manier. Na trompetgeschal werd door de burgemeester de Nederlandse vlag gehezen op het Soosplein en werd er door de vele aanwezigen het volkslied gezongen.
Daarna in het Trefpunt aan een heerlijk ontbijt met ruim 80 Ovezandenaren, die welwillend de Burgemeester aanhoorden, die ook nog even de gisteren gelauwerde inwoners in het zonnetje zette. Hij vertelde er nog bij dat de vlag van 700 jaar Ovezande iedere vrijdag in Heinkenszand voor het stadhuis wappert. Ondertussen werden buiten de springkussens opgezet en de aanwezige kinderen verblijd met heerlijke suikerspinnen. In de middag is er nog een bingo en de constatering dat Koningsdag in Ovezande dit jaar niet ongemerkt voorbij is gegaan.
Even terug in de Middeleeuwen
Ovezande ontstond aan het eind van de Middeleeuwen. Het dagelijks leven was niet zo grauw als vaak wordt voorgesteld. Middeleeuwers droegen allerlei soorten kleding, van eenvoudige tunieken tot uitbundige jurken, die uiting gaven aan hun maatschappelijke positie en rijkdom. Eten in de Middeleeuwen was eenvoudig maar voedzaam. Maar Nederland had in de Middeleeuwen zelfs al een bloeiende bierindustrie. De organisatoren en bezoekers van het Middeleeuwse feest op 20 april deden wat dat betreft de geschiedenis eer aan. Tijdens de maaltijd waren veel van de bijna 150 bezoekers gekleed in Middeleeuwse kledij, van een eenvoudige boerenkiel, tot luxe kleding met bijbehorende pruiken .Ook het eten was eenvoudig maar heerlijk. Na de pompensoep werden het speenvarken en de kip opgediend op grote planken om op te eten met heerlijk brood. Vieze vingers konden gewassen worden in een kom met water en citroen. De avond werd opgeluisterd door geweldige Middeleeuwsde muziek.
Maar er was veel meer te doen. Vanaf 14.00 uur in de middag kon men leren spinnen aan het spinnenwiel, boogschieten, de werkzaamheden van de smid bewonderen, buidels maken en medaillons en natuurlijk mensen in het schandblok bekogelen met fruit. Vond je dat minder leuk dan konden appels, brood en aardappels gepoft worden op het grote aangelegde vuur. Kortom, ondanks de koele en winderige dag (ook Middeleeuws) wisten de organisatoren er een geslaagd feest van de maken.
_________________________________________________________________________
Klompen versieren in het Klompendorp
Afgelopen vrijdag 5 april en zaterdag 6 april, maar ook op vrijdag 12 april was iedereen in de gelegenheid om de naam van Ovezande als het Klompendorp, eer aan te doen en blanke klompen naar eigen inzicht te versieren. Daar werd volop gebruik van gemaakt, met name door oma’s en kleinkinderen. Maar ook door moeders en vaders en grootvaders. Sommigen gaven er de voorkeur aan om de klompen mee te nemen en thuis aan de slag te gaan. Maar liefst 92 klompen zijn er beschilderd en er waren bijna 80 deelnemers gedurende de dagen dat de workshops werden gehouden.
Voorafgaande aan de workshops waren kinderen van groep 3 en 4 van De Zandplaat al druk bezig geweest om de speciaal voor hen uitgezaagde klompen naar hartelust te beschilderen. Joke Sommeijer (als hofleverancier van de aangeleverde materialen) gaf de aanwezigen een toelichting op het gebruik van de aanwezige spullen om de klompen te versieren. Nadat men klompen had uitgekozen kon men aan de slag met ondersteuning van de Werkgroep Creatief.. Ondertussen werd men voorzien van koffie/thee of een ander alcoholvrij drankje. De workshops waren bijzonder gezellig en de klompen zullen straks Ovezande de naam klompendorp eer aan doen. Want de meesten zullen aan de gevels worden gehangen, voorzien van mooie plantjes. En natuurlijk een woord van dank aan basisschool De Zandplaat, die hun hal en een lokaal aan de organisatie ter beschikking heeft gesteld. Zij zijn duidelijk een belangrijk onderdeel van de Ovezandse samenleving.
Maar eerst worden de klompen op het binnenterrein van NieuwSande geëxposeerd op hemelsvaartdag 9 mei, tijdens de Historische Winkelroute, zodat iedereen ze kan bewonderen. Er is zelfs een wedstrijd aan verbonden. De klompen die de meeste punten van de bezoekers krijgen, zullen worden beloond met een leuk cadeau.
_________________________________________________________________________
Fiets ‘m d’r in
Het was weer eens een druilerige dag afgelopen 1e Paasdag. Maar dat weerhield mensen niet om massaal aanwezig te zijn bij Fiets ‘m d’r in. Helaas waren er te weinig aanmeldingen om Ang d’r an en Knuppel ‘m d’r in voor de jongeren door te laten gaan dus begon het programma om 15.00 uur. Maar dat en de regen mocht de pret niet drukken. Volop werd er van de schans afgereden en kwam men met een plons in het water. Een enkele keer ook naast de schans, maar herkansing werd dan geboden. Op een tandem met z’n tweetjes of alleen, maar bijna altijd verkleed. En ja, dan kan het ook gebeuren dat je in het water je bril kwijt raakt of dat je vergeten bent om de telefoon uit je zak te halen maar dat mocht de pret niet drukken!
_________________________________________________________________________
Geschiedenis Ovezande als theater
Hoe vertel je de geschiedenis van 700 jaar Ovezande in een beperkte tijd en dan nog eens in de vorm van theater, muziek en beelden? Dat bleek gelukt tijdens de theaterdagen van 1 en 2 maart jl. Eigenlijk is het niet goed te omschrijven hoe het spektakel er nu precies uitzag. Afwisselend waren er geluids-en lichteffecten, verhalen die verteld werden door Kees Posthumus maar ook door de regisseur en vele vrijwillige acteurs uit Ovezande. Er was muziek, zang en er werd toneel gespeeld. Het publiek in de overvolle kerk deed van harte mee waar het gevraagd werd. De geschiedenis van Ovezande werd op een geweldige, maar soms ook bizarre, manier verteld waarbij argumenten van nu werden gebruikt in het verre verleden. Veel mensen maakten de avond onvergetelijk. Teveel om ze allemaal bij naam te noemen, dus laten we de beelden maar spreken.
_________________________________________________________________________
Terug in die goede oude tijd!
Wie houdt er nu niet van de muziek uit de 60-er, 70-er en 80-er jaren? Dat zijn er heel veel en dat bleek afgelopen zaterdag 24 februari in Café De Zak. Ooit waren er grote aantallen singles overgenomen uit die periode. Maar wat was nu beter dan een life optreden van Yesterday’s Papers met o.a. gitarist Sam Berhitu die ook al in de jaren ’70 hier te vinden was als lid van de destijds in Ovezande opgerichte band Melrose Abbey. Veel ouderen, maar ook jongeren genoten van de muziek en zongen uit volle borst mee met de veelal bekende songs. En was is nu leuker om onder het genot van een drankje terug te gaan in de tijd en dan ook nog eens bijpraten met leeftijdsgenoten!?
_________________________________________________________________________
Sing Along groot succes
Al hoewel de PZC al uitgebreid verslag heeft gedaan over de Sing Along afgelopen zondag 28 januari leest niet iedereen de PZC of onze facebookpagina’s. Een kort verslag in onze Dorpskrant is daarom gerechtvaardigd.
De bijeenkomst was verplaatst naar Café De Zak en dat bleek een succes. Veel mensen, van oud tot jong bezochten de Sing Along, alhoewel de gemiddelde leeftijd toch wat ouder was, liepen er ook nog wat kleine kinderen rond. Het duo Jeelz begeleidde het programma en zorgde ervoor dat er uit volle borst meegezongen kon worden. DJ Michel Remijn zorgde voor de muziek. Naast het Ovezandse Volkslied werden er luidkeels liedjes ten gehore gebracht waarvan de tekst op een scherm werd geprojecteerd en die te vinden waren in de uitgedeelde boekjes. Ovezandenaren hadden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om suggesties in te dienen, dus naast het volkslied werden er zo’n eenentwintig liedjes van Van Morrison (brown eyed girl) tot You’ll never walk alone van Lee Towers ten gehore gebracht. En met zoveel enthousiasme was de dansvloer ook geen moment leeg. Als dit een voorbode was van wat ons dit jaar allemaal nog te wachten staat dan gaan we een geweldig jaar tegemoet. Met natuurlijk veel dank aan de organisatoren!
En toen werd het feest!
Gisteren was het dan eindelijk zover. Onder grote belangstelling werd de eerste pilaar onthuld die de entrees van Ovezande gaan markeren, zodat iedere passant weet dat Ovezande dit jaar feest viert. De belangstelling was groot toen dorpswethouder Marga van der Plasse en kinderburgermeester 2024 Bregje Boonman, de eerste, door Franka van den Akker ontworpen, zuil aan het publiek toonden. Natuurlijk niet voordat er de benodigde speeches waren afgestoken. Ad Schenk vertelde dat er twee jaar geleden een groepje mensen het initiatief had genomen om van 2024 een feestjaar te maken en dat dit enorm bleek aan te slaan in het dorp. Niet alleen waren de inwoners bereid een financiële bijdrage te leveren maar ook om de handjes uit de mouwen te steken. Ruim 40 evenementen zullen dit jaar plaats vinden en er zijn al ruim 200 jubileumvlaggen verkocht. Nog 73 zijn in de bestelling. Ad bedankte dan ook nadrukkelijk alle inwoners voor hun inbreng tot en met het ontwerpen van het logo toe, terwijl dat toch al bijna 2 jaar in gebruik is. Marga van der Plasse ging in haar speech nog even terug in de ontstaansgeschiedenis van Ovezande en Franka vertelde de achterliggende gedachte achter de verschillende zuilen en bedankte iedereen die eraan had meegewerkt. De bijeenkomst kon niet anders dan worden afgesloten met een heerlijk glas cava in Café de Zak, waar dan ook volop van gebruik werd gemaakt.
En omdat beelden meer zeggen dan woorden, onderstaand een foto-impressie van Marco de Winter!
_________________________________________________________________________
Het jaar 2024 is begonnen en om alle activiteiten te realiseren is veel geld nodig. Dankzij de vele sponsoren en de inwoners van Ovezande hebben we inmiddels de financiele mogelijkheid om van het jubileumjaar een succes te maken. We danken daarom alle sponsoren! Het programmaboekje is te vinden onder het kopje “Om te bewaren”