Ovezande 700 jaar

Boek van Tom Rentmeester

Tijdens de reunie op 9 mei jl. werd het boek van Tom Rentmeester gepresenteerd onder de naam “Jong in Ovezande” 0ver de periode waarin hij opgroeide (1950-1970). Een tijdgenoot van hem wil hierop graag een reactie geven in de Dorpskrant. Bij deze.

Het mag vermeld en zeker gewaardeerd worden, gezien de jarenlange inzet van Tom in dit boek “Jong in Ovezande 50’s-70’s” waarin hij heeft vastgelegd, verteld en omschreven hoe het leven destijds was in Ovezande. Inclusief de verzameling foto’s van Sine Pilk tot Adrie Boonman. Van de brandweer tot Ovezande 700 jaar. Van kostschoolstudent tot The Blue Violets. Zijn deskundige inzet-vrije tijd-hobby, onbeschrijfelijk. Dit boek past bij Ovezande 700. Dit is-dit past bij de Ovezandse saamhorigheid. Iedereen, zeker jouw leeftijdsgenoten, worden jong en blij van jouw boek. Zelfs na 65 jaar weer helemaal thuis in Ovezande! Proficiat Tom!

_________________________________________________________________________

De mooiste klomp!

Er was op 9 mei niet alleen een Historische Winkelroute of een reunie op Ovezande. Ook 78 beschilderde en bewerkte klompen waren die dag te bewonderen in de binnentuin van NieuwSande. Ruim 373 mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om aan te geven welk exemplaar men het mooiste vond. Prachtige exemplaren waren tijdens de expositie/tentoonstelling te
bewonderen. Daarnaast waren er nog meer dan 100 platte klompjes van de schoolkinderen.

Maandag 13 mei werden ’s avonds onder grote belangstelling de prijswinnaars bekend gemaakt. Onze eigen kinderburgermeester Bregje Boonman mocht de prijzen uitdelen, niet wetende dat zijn ook tot de winnaars behoorde. De schoolkinderen waren inmiddels verblijd met een prijsvoor hun inzet in de vorm van een gratis ijsje bij New City. Er waren 10 prijzen te verdelen, maar de hoofdprijs in de vorm van een geweldige tekening van Jan Willem Hament ging toch echt naar Sjaan Vermeule die blij verrast was met het feit dat zij de winnende klomp had versierd en was gekozen uit de enorme rij prachtig bewerkte klompen.

Inmiddels zijn bijna alle klompen meegenomen of opgehaald. De resterende klompen zijn nog te bewonderen en op te halen in de hal van NieuwSande.

_________________________________________________________________________

Herinneringen ophalen in Ovezande

Donderdag 9 mei was een dag om herinneringen op te halen in Ovezande. En dan niet die van 700 jaar geleden maar van 70 jaar geleden en alle jaren daarna. Dat oud-inwoners Ovezande nog altijd een warm hart toedragen mocht blijken uit de enorme opkomst voor de reunie en de snelle uitverkoop van het boek van Tom Rentmeester over de 50-er, 60-er en 70-er jaren, onder de tiltel “Jong in Ovezande”. Zijn boek werd gepresenteerd door generatiegenoot, oud-inwoner en auteur Jan van Rijsingen.

Voor velen was het echter een dag om oude kennissen en vrienden weer eens te ontmoeten en herinneringen op te halen. De meesten kwamen uit Zeeland, maar ook uit Groningen, Limburg, Nijmegen en Utrecht en omgeving. Maar ze vonden het de lange rit de moeite waard en een camping in Zeeland is natuurlijk snel gevonden.

Maar ook de jonge en huidige inwoners van ons dorp hadden op die Hemelsvaartsdag genoeg te doen en te beleven. Waar ooit ruim 40 winkels zaten en nu nog maar enkele zijn overgebleven, waren oude ambachten en verkooppunten in ere hersteld met behulp van mooi ingerichte kramen. Al dan niet met een gids en een routebeschrijving kon men zien en ervaren waar toch die smederij zat, of het snoepwinkel van Doortje of de electrowinkel van Adrie Boonman en wat ze allemaal verkochten.

En als klap op de vuurpijl was er ook nog een tentoonstelling van zelfbeschilderde en beplakte klompen op het binnenterrein van NieuwSande. Daar kon men de mooiste aanwijzen om mee te dingen naar een prachtige prijs. Ons klompendorp waardig!

_________________________________________________________________________

Een goed begin van Koningsdag

Kies je ervoor om de Nederlandse driekleur uit te hangen of blijft de vlag van 700 jaar Ovezande de voorkeur houden? Veel mensen laten die laatste vandaag gewoon hangen, maar Koningsdag begon dit jaar in Ovezande toch op een bijzondere manier. Na trompetgeschal werd door de burgemeester de Nederlandse vlag gehezen op het Soosplein en werd er door de vele aanwezigen het volkslied gezongen.

Daarna in het Trefpunt aan een heerlijk ontbijt met ruim 80 Ovezandenaren, die welwillend de Burgemeester aanhoorden, die ook nog even de gisteren gelauwerde inwoners in het zonnetje zette. Hij vertelde er nog bij dat de vlag van 700 jaar Ovezande iedere vrijdag in Heinkenszand voor het stadhuis wappert. Ondertussen werden buiten de springkussens opgezet en de aanwezige kinderen verblijd met heerlijke suikerspinnen. In de middag is er nog een bingo en de constatering dat Koningsdag in Ovezande dit jaar niet ongemerkt voorbij is gegaan.

Even terug in de Middeleeuwen

Ovezande ontstond aan het eind van de Middeleeuwen. Het dagelijks leven was niet zo grauw als vaak wordt voorgesteld. Middeleeuwers droegen allerlei soorten kleding, van eenvoudige tunieken tot uitbundige jurken, die uiting gaven aan hun maatschappelijke positie en rijkdom. Eten in de Middeleeuwen was eenvoudig maar voedzaam. Maar Nederland had in de Middeleeuwen zelfs al een bloeiende bierindustrie. De organisatoren en bezoekers van het Middeleeuwse feest op 20 april deden wat dat betreft de geschiedenis eer aan. Tijdens de maaltijd waren veel van de bijna 150 bezoekers gekleed in Middeleeuwse kledij, van een eenvoudige boerenkiel, tot luxe kleding met bijbehorende pruiken .Ook het eten was eenvoudig maar heerlijk. Na de pompensoep werden het speenvarken en de kip opgediend op grote planken om op te eten met heerlijk brood. Vieze vingers konden gewassen worden in een kom met water en citroen. De avond werd opgeluisterd door geweldige Middeleeuwsde muziek.

Maar er was veel meer te doen. Vanaf 14.00 uur in de middag kon men leren spinnen aan het spinnenwiel, boogschieten, de werkzaamheden van de smid bewonderen, buidels maken en medaillons en natuurlijk mensen in het schandblok bekogelen met fruit. Vond je dat minder leuk dan konden appels, brood en aardappels gepoft worden op het grote aangelegde vuur. Kortom, ondanks de koele en winderige dag (ook Middeleeuws) wisten de organisatoren er een geslaagd feest van de maken.

_________________________________________________________________________

Klompen versieren in het Klompendorp

Afgelopen vrijdag 5 april en zaterdag 6 april, maar ook op vrijdag 12 april was iedereen in de gelegenheid om de naam van Ovezande als het Klompendorp, eer aan te doen en blanke klompen naar eigen inzicht te versieren. Daar werd volop gebruik van gemaakt, met name door oma’s en kleinkinderen. Maar ook door moeders en vaders en grootvaders. Sommigen gaven er de voorkeur aan om de klompen mee te nemen en thuis aan de slag te gaan. Maar liefst 92 klompen zijn er beschilderd en er waren bijna 80 deelnemers gedurende de dagen dat de workshops werden gehouden.

Voorafgaande aan de workshops waren kinderen van groep 3 en 4 van De Zandplaat al druk bezig geweest om de speciaal voor hen uitgezaagde klompen naar hartelust te beschilderen. Joke Sommeijer (als hofleverancier van de aangeleverde materialen) gaf de aanwezigen een toelichting op het gebruik van de aanwezige spullen om de klompen te versieren. Nadat men klompen had uitgekozen kon men aan de slag met ondersteuning van de Werkgroep Creatief.. Ondertussen werd men voorzien van koffie/thee of een ander alcoholvrij drankje. De workshops waren bijzonder gezellig en de klompen zullen straks Ovezande de naam klompendorp eer aan doen. Want de meesten zullen aan de gevels worden gehangen, voorzien van mooie plantjes. En natuurlijk een woord van dank aan basisschool De Zandplaat, die hun hal en een lokaal aan de organisatie ter beschikking heeft gesteld. Zij zijn duidelijk een belangrijk onderdeel van de Ovezandse samenleving.

Maar eerst worden de klompen op het binnenterrein van NieuwSande geëxposeerd op hemelsvaartdag 9 mei, tijdens de Historische Winkelroute, zodat iedereen ze kan bewonderen. Er is zelfs een wedstrijd aan verbonden. De klompen die de meeste punten van de bezoekers krijgen, zullen worden beloond met een leuk cadeau.

_________________________________________________________________________

Fiets ‘m d’r in

Het was weer eens een druilerige dag afgelopen 1e Paasdag. Maar dat weerhield mensen niet om massaal aanwezig te zijn bij Fiets ‘m d’r in. Helaas waren er te weinig aanmeldingen om Ang d’r an en Knuppel ‘m d’r in voor de jongeren door te laten gaan dus begon het programma om 15.00 uur. Maar dat en de regen mocht de pret niet drukken. Volop werd er van de schans afgereden en kwam men met een plons in het water. Een enkele keer ook naast de schans, maar herkansing werd dan geboden. Op een tandem met z’n tweetjes of alleen, maar bijna altijd verkleed. En ja, dan kan het ook gebeuren dat je in het water je bril kwijt raakt of dat je vergeten bent om de telefoon uit je zak te halen maar dat mocht de pret niet drukken!

_________________________________________________________________________

Geschiedenis Ovezande als theater

Hoe vertel je de geschiedenis van 700 jaar Ovezande in een beperkte tijd en dan nog eens in de vorm van theater, muziek en beelden? Dat bleek gelukt tijdens de theaterdagen van 1 en 2 maart jl. Eigenlijk is het niet goed te omschrijven hoe het spektakel er nu precies uitzag. Afwisselend waren er geluids-en lichteffecten, verhalen die verteld werden door Kees Posthumus maar ook door de regisseur en vele vrijwillige acteurs uit Ovezande. Er was muziek, zang en er werd toneel gespeeld. Het publiek in de overvolle kerk deed van harte mee waar het gevraagd werd. De geschiedenis van Ovezande werd op een geweldige, maar soms ook bizarre, manier verteld waarbij argumenten van nu werden gebruikt in het verre verleden. Veel mensen maakten de avond onvergetelijk. Teveel om ze allemaal bij naam te noemen, dus laten we de beelden maar spreken.

_________________________________________________________________________

Terug in die goede oude tijd!

Wie houdt er nu niet van de muziek uit de 60-er, 70-er en 80-er jaren? Dat zijn er heel veel en dat bleek afgelopen zaterdag 24 februari in Café De Zak. Ooit waren er grote aantallen singles overgenomen uit die periode. Maar wat was nu beter dan een life optreden van Yesterday’s Papers met o.a. gitarist Sam Berhitu die ook al in de jaren ’70 hier te vinden was als lid van de destijds in Ovezande opgerichte band Melrose Abbey. Veel ouderen, maar ook jongeren genoten van de muziek en zongen uit volle borst mee met de veelal bekende songs. En was is nu leuker om onder het genot van een drankje terug te gaan in de tijd en dan ook nog eens bijpraten met leeftijdsgenoten!?

_________________________________________________________________________

Sing Along groot succes

Al hoewel de PZC al uitgebreid verslag heeft gedaan over de Sing Along afgelopen zondag 28 januari leest niet iedereen de PZC of onze facebookpagina’s. Een kort verslag in onze Dorpskrant is daarom gerechtvaardigd.

De bijeenkomst was verplaatst naar Café De Zak en dat bleek een succes. Veel mensen, van oud tot jong bezochten de Sing Along, alhoewel de gemiddelde leeftijd toch wat ouder was, liepen er ook nog wat kleine kinderen rond. Het duo Jeelz begeleidde het programma en zorgde ervoor dat er uit volle borst meegezongen kon worden. DJ Michel Remijn zorgde voor de muziek. Naast het Ovezandse Volkslied werden er luidkeels liedjes ten gehore gebracht waarvan de tekst op een scherm werd geprojecteerd en die te vinden waren in de uitgedeelde boekjes. Ovezandenaren hadden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om suggesties in te dienen, dus naast het volkslied werden er zo’n eenentwintig liedjes van Van Morrison (brown eyed girl) tot You’ll never walk alone van Lee Towers ten gehore gebracht. En met zoveel enthousiasme was de dansvloer ook geen moment leeg. Als dit een voorbode was van wat ons dit jaar allemaal nog te wachten staat dan gaan we een geweldig jaar tegemoet. Met natuurlijk veel dank aan de organisatoren!

En toen werd het feest!

Gisteren was het dan eindelijk zover. Onder grote belangstelling werd de eerste pilaar onthuld die de entrees van Ovezande gaan markeren, zodat iedere passant weet dat Ovezande dit jaar feest viert. De belangstelling was groot toen dorpswethouder Marga van der Plasse en kinderburgermeester 2024 Bregje Boonman, de eerste, door Franka van den Akker ontworpen, zuil aan het publiek toonden. Natuurlijk niet voordat er de benodigde speeches waren afgestoken. Ad Schenk vertelde dat er twee jaar geleden een groepje mensen het initiatief had genomen om van 2024 een feestjaar te maken en dat dit enorm bleek aan te slaan in het dorp. Niet alleen waren de inwoners bereid een financiële bijdrage te leveren maar ook om de handjes uit de mouwen te steken. Ruim 40 evenementen zullen dit jaar plaats vinden en er zijn al ruim 200 jubileumvlaggen verkocht. Nog 73 zijn in de bestelling. Ad bedankte dan ook nadrukkelijk alle inwoners voor hun inbreng tot en met het ontwerpen van het logo toe, terwijl dat toch al bijna 2 jaar in gebruik is. Marga van der Plasse ging in haar speech nog even terug in de ontstaansgeschiedenis van Ovezande en Franka vertelde de achterliggende gedachte achter de verschillende zuilen en bedankte iedereen die eraan had meegewerkt. De bijeenkomst kon niet anders dan worden afgesloten met een heerlijk glas cava in Café de Zak, waar dan ook volop van gebruik werd gemaakt.

En omdat beelden meer zeggen dan woorden, onderstaand een foto-impressie van Marco de Winter!

_________________________________________________________________________

Het jaar 2024 is begonnen en om alle activiteiten te realiseren is veel geld nodig. Dankzij de vele sponsoren en de inwoners van Ovezande hebben we inmiddels de financiele mogelijkheid om van het jubileumjaar een succes te maken. We danken daarom alle sponsoren! Het programmaboekje is te vinden onder het kopje “Om te bewaren”