Samen komen we er wel!

Ze waren ongeveer de eersten die zich aanmeldden toen er in “Ovezande roept u maar” een oproep werd gedaan om mee te helpen met het mozaïeken van de social sofa. Ria en Natasja bleken gedreven mozaïekers die er ook niet voor terugschrokken om de moeilijke fazant op de sofa vorm te geven. Beiden bleken ze te wonen in een appartementje van de Zeeuwse Gronden, vaak iets over gehoord,  maar nooit echt kennis mee gemaakt. Tijd dus om eens bij hun thuis af te spreken en te ontdekken wat die beschermde woonomgeving van Zeeuwse Gronden nu precies inhoudt en zo bijzonder maakt.

De locatie in Ovezande blijkt zeer in trek te zijn om zelfstandig begeleid te kunnen wonen, want er is een wachtlijst. Het is een kleinschalig project met 15 appartementen en een logeerappartement. Mannen zijn in de meerderheid. Op dit moment wonen er slechts vier vrouwen.

Als je binnenkomt tref je een gezellige zithoek aan met daarachter een grote eetkeuken waar Ria al driftig bezig is de vloer te dweilen. Samen het pand schoon houden en als je zin hebt voor de groep mensen die zich aanmeldt, het avondmaal koken is gebruikelijk. Maar niets hoeft, alles mag. Verder kan en mag men zijn leven inrichten zoals je zelf wilt. Er is maar één absoluut taboe en dat is drugsgebruik. Dan wordt je zonder pardon verwijderd.

Begeleiding is wel altijd aanwezig die je ondersteunt en waar je aan kunt kloppen als je het even niet meer ziet zitten of die je begeleidt naar therapie.

De appartementen zijn gelegen rond een mooi onderhouden en aangelegde tuin. De zon komt net door dus we drinken er een lekker kopje koffie dat net door Ria is gezet. Ria woont al vier jaar in het complex, Natasja sinds januari 2019. Eens in de paar weken is er bewonersoverleg en Ria maakt ook nog eens deel uit van de cliëntenraad. Ze hebben het naar hun zin in Ovezande en zijn op weg naar een volledig zelfstandig bestaan. Alleen de avonden zijn nogal stil, maar daar hebben ze iets op gevonden. Afgelopen zaterdag hebben ze een vrouwenavond georganiseerd voor de vrouwen die er wonen en het bleek een groot succes.

Trots laten ze me hun appartementen zien. Budha, de enige chiwawa  die ik ken die niet blaft, volgt ons geruisloos naar de woning van Natasja, bij het bezoek aan het appartement van Ria laat haar kat zich niet zien. Hun woningen zijn ruim en licht, met naast de woonkamer een keuken, een ruime slaapkamer, badkamer en bergruimte. Een woonomgeving waar veel alleenstaande stedelingen jaloers op zouden zijn. Zowel Natasja als Ria blijken creatieve dames te zijn. De ruimtes puilen uit van zelfgemaakte mooie kunstwerkjes, van schilderijen tot dotpainting en van op te knappen kastjes tot mozaïekwerkjes en dat allemaal van hoge kwaliteit.

Op mijn vraag of er geen winkeltje is in het complex moeten ze ontkennend antwoorden. Hun grote wens is dan ook om ergens een ruimte te hebben waar ze een werkplaats hebben, een winkeltje en dan het liefst ook nog een restaurantje want een andere bewoonster kan heerlijke taarten bakken.

In hun ogen zou dat een aanwinst voor Ovezande zijn. Maar samen komen we er wel!