Smikkelen in de Pastorie

Wie wel eens in Theehuis de Pastorie is geweest zal ongetwijfeld genoten hebben van het heerlijke gebak dat wordt aangeboden. Tijd om eens te gaan praten met degene die dit allemaal uit haar bakoven weet te toveren.

Myriam is van jongs af aan vertrouwd met het bakkersvak. Haar vader werkte in een bakkerij en vanaf een zeer jonge leeftijd likte ze niet alleen de schalen leeg, maar probeerde ook haar eigen taarten te bakken onder toezicht van haar vader. Haar beide broers waren niet geïnteresseerd in het vak maar Myriam maakte uiteindelijk van haar hobby haar werk.

Na 4 jaar in Vlissingen gewoond te hebben verhuisde, de van oorsprong Brabantse, zo’n 8 jaar geleden naar een mooi appartementje van de Zeeuwse Gronden in Ovezande. Ze woont daar dus al bijna vanaf het begin. Eerst heeft ze in het sociaal restaurant het Melkmeisje in Kruiningen haar kunsten vertoont, maar sinds de opening van Theehuis De Pastorie in september 2021 is ze iedere woensdagmorgen aan de Hoofdstraat 58 te vinden.

Haar grote voorbeeld en idool is Rudolf van Veen. Via YouTube filmpjes van hem leert ze nieuwe technieken en haar kennis en kunde te vervolmaken. Inmiddels volgt ze thuis ook een cursus Patisserie. Haar mede huisgenoten mogen dan haar producten testen en natuurlijk goedkeuren. Bakken doet ze vooral thuis, haar appartement is er speciaal voor ingericht. Het is voor haar een soort therapie, ze wordt er heerlijk rustig van. En natuurlijk is haar ruwharige teckel blij met haar aanwezigheid maar mag nooit proeven. Haar gebak is niet bepaalt mager en ze is dol op het verwerken van chocola en dat kan voor een hond dodelijk zijn.

In overleg met de leiding maakt ze een planning van de taarten en het gebak en koopt zelf alle benodigde ingrediënten in. Voor de komende feestperiode staan er natuurlijk heerlijke soezenkransen, gevulde speculaas en vooral veel chocoladeproducten op de agenda. Naast het gebak zorgt ze ook voor de koekjes en chocolaadjes.

Een enkele keer krijgt ze grote opdrachten zoals bij de fruitplukkers dag of als er iets speciaals te vieren is binnen de Zeeuwse gronden. Kortom, Theehuis De Pastorie boft met een medewerkster als Myriam en het was bepaald geen straf om het interview af te sluiten met een stuk heerlijke Schwartzwalder cheesecake!