Steeds vaker krijgen we te maken met bankpasfraude of andere vormen van online criminaliteit.Er was dan ook enorm veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst die afgelopen maandagmiddag door het KBO werd georganiseerd. Wilma Klaasse van de recherche wist te vertellen dat maar liefst 17% in 2021 slachtoffer was geworden van online criminaliteit, bijna evenveel als “gewone” criminaliteit. Het vermoeden is dat dit percentage veel hoger ligt omdat vaak geen aangifte gedaan wordt uit schaamte. De leeftijd van de slachtoffers ligt meestal tussen de 57 en 72 jaar.


De meest voorkomende pogingen zijn linkjes waarop geklikt moet worden of het verzoek een cent over te maken, maar ook een rekening die niet betaald zou zijn of een bankpas die is verlopen. En altijd wordt er een enorme tijdsdruk op gezet. Brieven van banken zonder een persoonlijke aanhef of appjes van kinderen die opeens een andere telefoonnummer hebben moeten worden gewantrouwd. Bij telefonisch contact weet men door een sociaal praatje bijna altijd belangrijke informatie te ontfutselen. Als je dan al op facebook zit probeer dan in ieder geval niet teveel persoonlijke informatie te geven. Criminelen lezen mee als je niet voldoende hebt afgeschermd wie toegang heeft tot je pagina.

Leo Goormachtig uit Arnemuiden kan erover mee praten. Tot drie keer toe hebben ze geprobeerd zijn bankpas en zelfs geld en sieraden te ontfutselen. Gelukkig trapte hij daar niet in. Alle keren werd hij gebeld, zo genaamd door de bank, dat er geld van zijn rekening zou zijn afgehaald of dat er andere duistere zaken met zijn rekening gebeurden. Of hij even zijn pincode kon afgeven en dat een bankmedewerker zijn pas zou komen ophalen. Leo slaagde er echter in om zelfs tijdens de gesprekken via zijn huistelefoon 112 te bellen.
Dat betekende dat er bij de komst van de zogenaamde bankmedewerker een politieagent zat te wachten en de betrokken criminelen gearresteerd konden worden. Zij werken echter niet alleen en buurtonderzoek door de politie is daarom van groot belang. Enorme hulp daarbij kunnen beelden van de ringtones of camera’s zijn die in de buurt hangen. Helaas is niet altijd bekend waar deze hangen en de politie is erg gebaat bij als mensen die een camera hebben dit melden bij “Camera in beeld” www.politie.nl/cib Ze kunnen dan snel handelen als er in de directe omgeving iets is gebeurt.
Het was een geslaagde middag, die ook nog eens uitgezonden zal worden op Omroep Zeeland. Wanneer dat is zal via het KBO bekend worden gemaakt.

In opvolging van bovenstaand verhaal is het ook handig om te checken of je gehackt bent. Dit kun je doen via deze site van de politie https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html