Twintig jaar creatief bij Kreahoek

Als je Joke een beetje kent weet je dat ze altijd bezig is. Is het niet met de zakelijke kant van haar bedrijf, dan is het wel met haar grootste hobby, kaarten maken. Ooit is ze begonnen met origami, naast haar baan als cateringmanager. Al snel stapte ze over op het maken van kaarten. Na 12,5 jaar in de catering te hebben gewerkt ging de zwaarte van het werk haar opbreken en ze kreeg rugklachten. Na veel wikken en wegen besloot ze van haar hobby haar werk te maken. Doorslaggevend hierin was het sluiten van een winkel in ’s Gravenpolder waar ze haar materiaal haalde en ze in heel Zeeland geen winkel kon vinden die aansloot op haar wensen.

De opening van een eigen zaak had nogal wat voeten in de aarde. In eerste instantie kreeg ze geen vergunning en wat later slechts voor 5 jaar. Totdat iemand haar  er op wees dat het bestemmingsplan van de gemeente Borsele al lang niet was herzien. Door het bestemmingsplan te herzien was het mogelijk de bedrijfsbestemming die al op het pand ruste om te zetten in detailhandel. Een gedeelte van de voorste garage werd verbouwing als winkel. Peter leverde wat ruimte in en waar eerst auto’s werden gerepareerd door haar schoonvader, kon Joke nu aan de slag om kaarten te maken.

Op 7 september 2001 opende ze aan de Hoofdstraat 18 de deuren van Kreahoek Ovezande.  Een gedenkwaardige week, want 4 dagen later zou de wereld op zijn kop staan door de aanslagen op de Twin Towers in de Verenigde Staten.Al snel bleek haar winkel een succes.

Binnen een half jaar was het zo druk dat de mensen buiten moesten wachten en de toen nog beperkte ruimte uitgebreid moest worden.

Inmiddels staat Kreahoek Ovezande bekend als speciaalzaak en komen er klanten uit Oostende, Antwerpen en Breda enz. Veel vakantiegangers ziet ze jaarlijks weer terug.Ook de werkzaamheden veranderden. In het begin organiseerde ze nog workshops in het bekleden (versieren) van dakpannen, betonbladeren maken etc.Nu richt ze zich op kaarten maken, scrapbooks en diamond painting waar ze voor de corona workshops in gaf.

Ondertussen is de workshop ruimte  gedeeltelijk bij de winkel getrokken om meer verkoop en inpakruimte te creëren, rekening houdend met de 1,5 meter afstand die van elkaar gehouden moet worden.In al die jaren is er veel veranderd. Voorheen werden de bestellingen aan de groothandel  nog gedaan via de fax. Inmiddels gebeurd dit allemaal via internet.Hoe belangrijk die webshop was heeft ze ervaren tijdens de lock-down.

Verkoop gaat nu ook gedeeltelijk via de goed lopende webshop en workshops via YouTube Onderscheiden doet ze zich door zich te richten op Zeeuwse producten.

Auteurs zoals Jan-Willem Hament (leuntje en Merien), Herman Nauta (Jaantje en Pier), Rina de Korte (Kunst uit Zeeland), Piet Grim(foto’s) en Ferdi Colijn/Sandra Koster (vormgevers) van Muralt, zorgen voor afbeeldingen van Zeeland voor de knipvellen, het inpakpapier en de stempels. Producten waar Kreahoek Ovezande uniek mee is in de branche.

Al die ontwikkelingen betekenen ook dat ze inmiddels een kleine 1000 email adressen heeft en haar wekelijkse Nieuwsbrief grotendeels per mail wordt verzonden. Daar waar ze vroeger nog rond de 250 nieuwsbrieven op de post moest doen zijn er nu nog maar 13 nieuwsbrieven voor klanten die niet digitaal vaardig zijn en ook hun bestellingen soms nog per brief aan haar toesturen.In de lock-down reden Joke en Peter eens per maand  een rondje Zeeland om alle bestellingen gratis te bezorgen. Gelukkig weten de klanten nu zelf de weg weer te vinden naar de winkel , ook voor een gratis kopje koffie of thee, wat al 20 jaar aan de klanten wordt geschonken.

Om haar twintig jarig bestaan extra luister bij te zetten houdt ze op

woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 september van 10.00 uur tot 17.00 uur aanstaande OPEN HUIS

Er worden die dagen demonstraties en een speciale workshop gegeven (uiteraard alles corona proef) de workshops zijn al volgeboekt.

Gijs & Mien, staan deze 3 dagen  voor de Kreahoek Ovezande met Churros en Oliebollen.

En natuurlijk heeft Joke alweer nieuwe ideeën voor ons Klompendorp, maar daarover later meer!