Voetjesactie Ovezande

Al in januari 2021 zou de eerste “voetjesactie” in Ovezande plaats vinden. Door de destijds geldende coronamaatregelen ging de actie echter niet door. Maar donderdagavond 26 januari jl. verzamelden zich dan eindelijk politie, boa’s en dorpsraadsleden op het Soosplein om een rondje door het dorp te maken. De donkere maanden van het jaar zijn weer aangebroken, wat voor inbrekers een reden is om op zoek te gaan naar nieuwe locaties waar misschien een raam, deur of hek open staat of andere zwakke plekken waar ze gemakkelijk hun slag kunnen slaan.

Afgelopen donderdag was het dan zover voor Ovezande. Om klokslag 18.30 uur kregen de aanwezige dorpsraadsleden tekst en uitleg en werd er op aangeven van de dorpsraadsleden een rondje gemaakt door een deel van Ovezande met het grootste risico. Vooral brandgangen en donkere plekken kregen aandacht. Een enkele keer werd er bij een bewoner aangebeld om hen te waarschuwen voor een potentiële inbraakgevoelige situatie.

Met name bij de brandgangen bleek de verlichting nogal eens onvoldoende en de eventuele vluchtweg eenvoudig. Maar over het algemeen houden de Ovezandenaren hun deuren, hekken en ramen goed gesloten. Op een openstaande garage na (waar overigens niets in zat) en de open entree bij de fysiotherapeut, bleken er weinig op-of aanmerkingen te maken zijn over het gedrag van onze inwoners. De politie was ook blij met de vele deurbellen met camera in onze straten. Dat we desondanks alert moeten blijven bleek uit het korte gesprek met een inwoonster die toevallig langsliep en vertelde dat zij de zaterdag ervoor melding had gemaakt van een poging tot inbraak in de Hoofdstraat. Toen zij een alarm nabij de snackbar af hoorde gaan en een tweetal mannen, zonder om te kijken, weg zag lopen besefte ze dat er iets aan de hand was en belde de politie. Als je dan toch in gesprek bent met de politie, dan kun je meteen klagen over het vuurwerk dat ook nu nog wordt afgestoken of die auto’s die ergens geparkeerd staan zonder dat er ooit iemand naar kijkt. Geadviseerd werd om altijd een melding te doen, ook al kan de politie op dat moment geen actie ondernemen. En die auto’s mogen helaas op de openbare weg blijven staan zolang er wegenbelasting wordt betaald en er een groene kaart in het bezit is van de eigenaar.

Er is afgesproken om het rondje nog een keer te doen als het lichter is en een stuk warmer. Want waar Ovezandenaren goed in zijn is het open laten staan van auto’s en autoramen en zelfs de voordeur van hun huis tijdens de nacht om het huis wat af te koelen in de warme zomermaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *