Bier brouwen in Ovezande

Al 30 jaar brouwt Jan Willem Zeijseink als hobby bijzondere speciaalbieren, maar sinds kort mag hij zijn bier ook officieel verkopen. Om hier toestemming voor te krijgen is er een heel traject aan voorafgegaan en is de locatie gekeurd. Maar sinds dit voorjaar heeft Brouwerij De Plataan officieel haar deuren geopend.

Er werd geïnvesteerd in een brouwketel en vier gistingsvaten en Jan Willem Hament ontwierp de etiketten, vanzelfsprekend met Leuntje en Merien in de hoofdrol. Immers, het moest tenslotte een Ovezand’s product worden. Waarom Jan Willem, naast zijn toenmalige functie bij de Luchtmacht, er ooit voor heeft gekozen om als hobby bier te gaan brouwen is waarschijnlijk in zijn afkomst te vinden. De van oorsprong uit Utrecht afkomstige Jan Willem komt uit een bakkersfamilie en hij groeide op tussen het graan, gist en gerst. En waar maak je bier van? Juist: onder andere van deze producten. Dat Jan Willem misschien zelf ook wel van een biertje houdt zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Op dit moment brouwt hij zo’n 100 flessen per week in een viertal smaken: Witbier, Weizen, Tripel en het niet te versmaden OPA (Ovezandse Pale Ale). Ook kun je binnenkort seizoensbier verwachten, zoals Kriek, Blond, Bok en natuurlijk Driekoningenbier. De mout (ontkiemd en daarna gedroogd graan), hop en kruiden bepalen de smaak en samenstelling van het bier.

Naast het brouwen van bier doet Jan Willem alles zelf, zoals het zelf spoelen van 300 flessen waar hij vaak een hele dag mee bezig is, het etiketteren van de flessen en bottelen. Partner Nel Verhoeven helpt hem daarom naast haar werk als onderszoekconsultant met de financiële administratie en de facebookpagina.

De inwoners van Ovezande en omgeving kunnen natuurlijk ook terecht bij de brouwer zelf aan de Plataanweg 19 in Ovezande als ze eens een ander cadeautje willen kopen dan huisgemaakte honing of geitenkaas. Zo’n heerlijke speciaalbier aanschaffen om zelf te drinken mag natuurlijk ook!

Brouwerij De Plataan, Plataanweg 19 Ovezande. Bellen 06 14372797