Een leuke dag voor de bewoners van Nieuwsande

Leo Schoor laat niet na om dit te benadrukken als ik met hem praat over het Ringsteken dat hij en zijn partner Joan, op 15 juni voor de zevende keer gaan organiseren. De bewoners kunnen dan weer een dagje mens onder de mensen zijn. Hij legt de eer ook vooral neer bij de initiatiefneemster van destijds, Lies Sturm. Zij vond dat de bewoners van woonzorgcentrum NieuwSande af en toe iets meer nodig hadden dan alleen maar verzorging. Omdat Lies bekend was met het ringrijden en er door het wegvallen van het Schaapscheerdersfeest ruimte was in de kalender, werd er al snel besloten dat Ringrijden het belangrijkste onderdeel van het evenement zou worden. Het evenement werd aangevuld met een tweetal kramen voor Koek en Zopie en tweede hands boeken. Leo en Joan waren destijds al vrijwilliger bij  NieuwSande, omdat de moeder van Joan daar inmiddels haar plekje had gevonden. Zij ontwikkelden zich echter al snel als organisatoren van het evenement met hun ideeën en contacten binnen het dorp.

Op de dag zelf en bij het opbouwen, hebben ze hulp van vrijwilligers uit Ovezande en natuurlijk de ringrijders. De medewerksters van NieuwSande en de familie van de bewoners worden ingeschakeld om de bewoners te laten genieten van het festijn, dat inmiddels is uitgegroeid tot een heuse Fair met Ringsteekwedstrijd. Dezelfde bewoners hebben ook een taak. Zij moeten de  mooist versierde paarden aanwijzen en natuurlijk reiken zij, waar mogelijk, de prijzen uit aan de winnaars van deze wedstrijd. Geld om de vergunningen en andere kosten te betalen krijgen ze niet via subsidie (“Dat is lastig”) maar door middel van een grote verloting en de verkoop van etenswaren en drank.  De kramen worden tegen de kostprijs verhuurd. Daarnaast worden ze gesponsord in natura door ondernemers uit Ovezande, maar ook uit de omringende dorpen als ‘s Gravenpolder’s Heerenhoek, Heinkenszand en zelfs uit Goes en Kruiningen.

Het geld dat overblijft is bestemd voor de bewoners van NieuwSande. Zo is er in het verleden een duo-fiets voor gekocht, kunststof landbouwdieren en kaartensets,waarmee de communicatie met de bewoners kan worden verbeterd, en ook nog een speciale klok. Voor dit jaar is er een grote wens: een snoezelruimte.

Inmiddels zijn er al anekdotes over de Fair en het Ringsteken. Zo is er twee keer een optreden van de Troubaboer geweest. Ook was er een fanfare. Die laatste maakte de  ringrijders  echter zo enthousiast dat de paarden ervan schrokken en er eentje losbrak, waardoor een meisje licht gewond raakte. En vorige jaar is het feest gevierd met de Brandweer die toen 75 jaar bestond.

Graag zouden ze met andere activiteiten in het dorp samenwerken maar helaas kan het ringrijden alleen maar plaats vinden op de 3e zaterdag in juni omdat de rijders alleen dan beschikbaar zijn.

De komende jaren gaat er ook gespaard worden voor het 10-jarig jubileum. Want als het aan Leo en Joan ligt wordt dat een groots feest waar de bewoners van NieuwSande en de inwoners van Ovezande nog lang van zullen genieten.

10 juni 2019