Een warme Zeeuwse bolus

In de derde klas van de lagere school wist Peter al dat hij bakker zou worden. Als om acht uur ’s ochtends de versgebakken bolussen uit de oven van de plaatselijke bakker kwamen, zorgde hij ervoor dat hij om kwart voor acht al aanwezig was. Het is dan ook geen wonder dat de Zeeuws-Vlaamse Peter Simpelaar na de lagere school de opleiding tot bakker ging volgen in Brugge.

Na een eigen winkel in Sluis en een functie als productontwikkelaar streek hij neer In Lewedorp. Zijn vrouw Ilse werkte destijds al als teamleider bij Stichting KIO en hij kon daar in 2015 als activiteitenbegeleider/bakker parttime aan de slag. Daarnaast werkt hij als zelfstandig ondernemer bij De Wafelbakker. Stichting KIO wilde graag haar activiteiten uitbreiden naar Ovezande en men kocht daarom de percelen rond de molen De Blazekop, inclusief woonhuis en B&B. Peter, Ilse en hun drie kinderen betrokken daarop de woning aan de Molenweg. Met de realisatie van de plannen schoot het echter niet op. Er zijn nogal wat (bouwkundige) eisen aan de plannen verbonden en nog altijd is er geen groen licht om verder te gaan.

Peter zelf zat echter niet stil. De vervallen molen op het terrein was al in 2011 door toedoen van de inwoners van Ovezande gered voor het nageslacht en gerestaureerd, nadat de vervallen molen in 1995 veiligheidshalve was stilgezet. Peter was al in het bezit van een molenaarsdiploma en kon daarom de molen bedienen. Hij volgde daarnaast ook nog even een opleiding tot imker. Aan de overkant van de weg kunnen geïnteresseerden de bijenvolken bewonderen die hij onderhoudt, met glas afgeschermd om belangstellenden tegen eventuele steken te beschermen. Uit erkentelijkheid voor de inwoners van Ovezande meldde hij zich aan als lid van de onderbezette Dorpsraad, gewoon om iets terug te doen voor de mensen die de molen hadden gered.

Bij alles wat Peter doet staat duurzaamheid en regionaal op de voorgrond. Zo is hij toekomstige bewoner van de ecologische woonwijk de Woongaard in Serooskerke waar hij met anderen een wijk van minimaal 24 wooneenheden wil realiseren. Een wijk waar jong en oud kan wonen, werken en leven in harmonie en verbondenheid met de natuur en met elkaar. Daarnaast gaat hij als coördinator Jan Koeman van de Zeeuwse Vlegel opvolgen. Zeeuwse vlegel is de grondstof voor Zeeuwse Vlegelproducten als pareltarwe, pannenkoekenmeel, volkorenmeel en het bekende Zeeuwse Vlegel brood wat ook bij de bakker in Ovezande te koop is  De tarwe voor al deze streekproducten wordt in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld en op ambachtelijke wijze met windmolens gemalen en bevat alle gezonde voedingsstoffen van de hele tarwekorrel en bestaat inmiddels al 25 jaar!

Ovezande kent veel bijzondere inwoners en Peter Simpelaar is daar zeker een voorbeeld van.

19 juni 2019