Wouter Kok, wijkagent

Ons interview moest een weekje worden uitgesteld omdat het Theehuis gesloten was in verband met corona. Wouter heeft hier alle begrip voor omdat hij uit eigen ervaring weet hoe zwaar ziek je kunt worden van het corona-virus.

Wouter komt oorspronkelijk uit Den Haag en heeft hier tussen 2006-2012 gewerkt. Tussen 2012 en 2018 heeft Wouter in de buitengebieden van Rotterdam gewerkt.

Daarna is hij naar Zeeland vertrokken.

Het gebied dat hij met zijn collega controleert is groot,  onlangs is een 3e wijkagent aangenomen. Zijn dorpen zijn nu Lewedorp, Nieuwdorp, Borssele, Ovezande en Driewegen. Niet een gebied waar je even op je fiets dagelijks langs gaat. De taak en functie van een wijkagent is ook niet meer zoals de vroegere veldwachter in Swiebertje. Zijn taak is nu vooral signaleren, adviseren en doorverwijzen. Zijn portofoon is nooit buiten handbereik.

Op dit moment zijn hij en zijn collega’s bezig met een integrale controle van de huisvesting van arbeidsmigranten. Samen met de arbeidsinspectie, de Gemeente en de Veiligheidsregio Zeeland worden onderkomens op met name huisvesting gecontroleerd in deze drukke oogstperiode.

Natuurlijk kan met hem de verkeerssituatie in Ovezande niet onbesproken blijven. Snelheidscontroles van de politie zijn afhankelijk meldingen en het aantal ongelukken die ergens plaats vinden. Want je kunt wel 30 kilometerborden plaatsen maar dan moet een gebied ook ingericht worden als een 30-kilometergebied (woonerf) en dat is niet altijd mogelijk bij een doorgaande weg. Als de inwoners van Ovezande over willen gaan tot een (ludieke) actie wil hij die graag ondersteunen.

Iedere donderdagavond heeft hij, afwisselend met zijn collega, spreekuur op het Gemeentehuis in Heinkenszand. Dat is een laagdrempelige manier om met de politie in contact te komen. De zaken die daar besproken worden variëren van klachten over de buren tot het signaleren van ernstiger zaken. Afhankelijk van de meldingen wordt er geadviseerd of er wordt actie ondernomen. Hiervoor zijn er korte lijntjes met de Gemeente om af te stemmen wie wat doet.

In deze digitale tijd worden de sociale media natuurlijk ook gebruikt. Zo is er een instagram-account onder de naam @wijkagenten_borsele. Via messenger is hij ook te bereiken, alleen niet 24 uur per dag. Want ook een wijkagent zit niet de hele dag op zijn telefoon te staren.