Ovezande

Ovezande, de parel in de Zak van Zuid-Beveland

Ovezande ligt in het hart van de Zak van Zuid-Beveland. Daarom wordt het ook wel ‘een parel in de Zak’ genoemd. Er zijn ongeveer 1150 inwoners. Het is een groeikern binnen onze gemeente. De inwoners en de dorpsraad hebben veel aandacht voor de leefomgeving. Daarbij wordt duurzaamheid steeds belangrijker.

Tussen 2008 en 2013 heeft Ovezande een nieuw dorpshart gekregen.

Welke voorzieningen zijn er?

Er is een sportpark en een brede school met een sportzaal. Ook is er een woon-zorgcomplex. Hierin zitten ook een apotheek, fysiotherapie en huisartsen. Midden in het dorp ligt het mooi gerenoveerde dorpshuis. Hier is van alles te doen voor jong en oud. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er een supermarkt en een brood- en banketbakkerij. Senioren kunnen in de eigen omgeving blijven wonen. Dit kan zowel in de nieuwbouw als in het hart van het dorp.

Wat is er te zien en te doen?

Er zijn mooie gebouwen die het beeld bepalen. Zoals de Rooms-Katholieke kerk met pastorie uit 1870. Maar ook de vroegere Nederlands-Hervormde kerk uit de vijftiende eeuw. Deze staat aan het oude Kerkplein. Tegenover de kerk staat een vroegere herberg uit 1645.

In het dorpshart staat een kunstwerk. Dit staat symbool voor het eiland-verleden van Ovezande. De Schelde, met het grote open water, is dichtbij.

In de omgeving zijn prachtige bloemendijken. Als onderdeel van het wandelnetwerk ‘Sporen in de Zak’ is er het ‘Dorps-Ommetje-Ovezande’. U kunt hier heerlijk lopen en bijvoorbeeld genieten van fruitboomgaarden met zwarte bessenteelt.

Er zijn veel verenigingen actief. Er is muziek, zang, boogschietsport, voetbal en tennis maar ook biljart en wielersport. Ieder jaar wordt Klomppop, een groot popfestijn, georganiseerd. Ook is er elk jaar een straatfestival met veel artiesten. Beide evenementen zijn in de wijde omgeving bekend.

Kortom: wonen, werken en recreëren zijn in Ovezande een plezierige beleving. Wij nodigen u uit ons dorp te bezoeken.