Om te bewaren

Zuilen aan de toegangswegen van Ovezande

ter markering van het 700-jarig bestaan van het dorp

4 TOEGANGSWEGEN – 4 ZUILEN – 4 WINDRICHTINGEN – 4 SEIZOENEN

Zondag 7 januari 2024 werd 1 van de zuilen onthuld. De zuil was ingepakt als een cadeau, wat hoort bij een verjaardag. Dorpswethouder Marga van der Plasse en Kinderburgemeester Bregje Boonman pakten samen dit cadeau uit .

 Met het geluid van flinke wind en stuwende golven keerden we terug naar de winter zo’n 7 eeuwen terug. In die tijd bestonden er geen dorpswethouder en kinderburgemeester, maar wel schapenhoeders op het onbedijkte eiland gelegen in het Zwake. Daar waar de wind uit alle richtingen kwam en het water vrij spel had. Dat was tevens de inspiratie voor de zuilen.              

Het water heeft het dorp Ovezande gemaakt. Het vruchtbare kleislib afgezet op “ de zandplaate” Op alle zuilen zien we dan ook het water geschilderd op hout. Hout is door de eeuwen heen een belangrijk materiaal voor de schapenstallen, voor de hutten van de polderjongens( deze werkten aan het indijken van de polders).Later werd er hout gebruikt door de vele klompenmakers in Ovezande en voor de kisten waarin de akkerbouwers en fruittelers hun oogsten verzamelen en vervoeren.(aardappels, appels en peren).Deze zogenaamde “kuub kisten” zijn de basis van de zuil geworden. Het zijn jarenlang gebruikte kisten. Boven de waterpartijen zien we grassen : o.a. veel blauw schapengras , als symbool voor de oorspronkelijke begroeiing. Daarboven het getal 700 in Cortenstaal als symbool voor de nieuwe tijd.

Er zijn 4 zuilen gemaakt, te vinden aan:

1.KOLAARDSWEG. Windrichting   Noord / Winter

2.HOOFDSTRAAT .  Windrichting   Oost /  Lente

3.SPORTPARK .  Windrichting  Zuid / Zomer

4.PLATAANWEG.  Windrichting West / Herfst

Elk seizoen kleurt het licht het water. Koude kleuren in de golven van het winterse Noorden, en warme kleuren in het kabbelende water van het zomerse Zuiden.. En dat alles uitgevoerd door enthousiaste dorpsgenoten naar een ontwerp van  Franka van den Akker.

_________________________________________________________________________

Het jubileumboekje nu ook digitaal

Het jubileumjaar 2024 is begonnen en natuurlijk het boekje ook digitaal te krijgen met een tweetal correcties. De kop van het ringrijden op 15 juni moet veranderd worden in “Van Trekpaard tot Trekker” en 15 september valt niet op een zaterdag maar op zondag. Click op het onderstaande plaatje en het boekje komt te voorschijn!