In gesprek met ……

Daar sta je dan op het station in Goes, bijna drie jaar nadat je noodgedwongen je land hebt moeten verlaten. Na jaren met vele honderden andere vluchtelingen in een AZC te hebben gewacht op je toestemming om te mogen blijven, ben je eindelijk statushouder. Nu heb je een woning toegewezen gekregen in een voor jou onbekend dorp in Zeeland.

Gelukkig is daar het vertrouwde VluchtelingenWerk dat je zal helpen bij de enorme papierwinkel die je te wachten staat en het integreren in de Nederlandse samenleving. Naast de verplichte inburgeringscursus wil je dolgraag op zoek naar werk, maar waar zit de huisarts en hoe betaal ik alle rekeningen die op me afkomen? De maatschappelijk begeleider van VluchtelingenWerk helpt je daarbij. Hij of zij zal je het komende jaar met raad en daad bijstaan en je op weg helpen naar zelfredzaamheid en is iemand op wie je altijd terug kunt vallen.

Liliane Schoone uit Nisse is al jaren zo’n maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk De Bevelanden en is van plan om dit nog een aantal jaren te blijven doen. Ze begeleidt niet alleen mensen in Nisse maar in alle dorpen van Borsele, inclusief Ovezande.

Toen er in 2016 plannen waren voor een AZC in ’s Gravenpolder en de protesten hier tegen niet van de lucht waren besloot ze een tegengeluid te laten horen en stond met een bordje “Vluchtelingen welkom” tussen de tegenstanders. Uiteindelijk werden de plannen afgeblazen maar Liliane vond dat ze meer moest doen dan alleen haar stem laten horen.

Na haar pensioen nam ze contact op met VluchtelingenWerk De Bevelanden in Goes en meldde zich aan als vrijwilliger.

Na een basisopleiding, waarin duidelijk wordt aangegeven wat je eigen grenzen moeten zijn, ondersteunt ze de meest kwetsbare mensen die er zijn. In het begin zijn de contacten met de statushouder intensief. Alles in de Nederlandse samenleving is nieuw en onbekend voor hen. Hoe richt je je woning in met een beperkt budget? Waar zit de huisarts en wie is zijn of haar contactpersoon bij de Gemeente? Waar kunnen ze Nederlandse lessen volgen om in te burgeren en wie zijn hun buren? En het grootste probleem, hoe werkt het Nederlandse (digitale) banksysteem.

Of vrouw en kinderen zitten nog in een vluchtelingenkamp of in een oorlogsgebied. Hoe  krijg je ze hier naartoe? Kortom, de hele wereld trekt aan je voorbij als maatschappelijk begeleider en je ziet dan je eigen land door de ogen van een vreemdeling. Vanzelfsprekend zijn er deskundigen bij Vluchtelingenwerk die ingeschakeld kunnen worden (arbeidscoaches, financieel deskundigen, juridisch adviseurs en tolken), ook allemaal vrijwilligers. Maar jij bent als maatschappelijk begeleider het eerste aanspreekpunt voor de vluchteling.

Na een tijdje worden de contacten minder intensief en spreek je een vaste dag af om een aantal zaken door te praten. Door corona is eenzaamheid echter op dit moment het grootste probleem, maar moesten ook veel vrijwilligers noodgedwongen stoppen en is er een tekort aan maatschappelijk begeleiders. Maar al kan haar werk soms heftig en intensief zijn, Liliane zal niet snel stoppen met haar vrijwilligerswerk. Volgens haar leer je zelf ook veel van en word je er een completer en beter mens van!

De Gemeente Borsele moet dit jaar nog 15 vluchtelingen huisvesten. Genoeg te doen Ook geïnteresseerd?’ Neem dan contact op met:

VluchtelingenWerk De Bevelanden
Westsingel 58-01
4461 DM Goes

Tel. 0113-820211

debevelanden@vluchtelingenwerk.nl